Eden: Czy wielomian jest funkcją liniową?
7 kwi 15:36
Jerzy:
Jeśli jest pierwszego stopnia, to tak.
7 kwi 15:38
Jerzy:
Lub stopnia zerowego.
7 kwi 15:43
Saizou :
lub też stopień −∞
7 kwi 16:33
Adamm:
Dywagacja na temat tego, czym jest wielomian.
Formalnie mówiąc, wielomian nie jest funkcją.
Jest to wyrażenie algebraiczne. Inaczej mówiąc, pewien symbol.
Wiem, że dla wielu z was to może wydać się herezją, ale już tłumaczę.
Jeśli popatrzymy się na liczby rzeczywiste, to mając dowolne dwa wielomiany,
w(x) i v(x), traktując je jako funkcje fw:R→R, fv:R→R, gdzie
fw(a) otrzymujemy przez podstawienie wartości a za x w wyrażeniu w(x),
fv definiujemy podobnie, to fw = fv ⇒ w = v
Innymi słowy, równość wielomianów traktowanych jako funkcje, pociąga
za sobą równość wielomianów traktowanych jako wyrażenia algebraiczne.
Jednak, na przykład jeśli wziąć sobie ciało Z3, i wielomiany z Z3, to taka implikacja
już nie zachodzi. Mamy wtedy bowiem np. dla w(x) = x2 oraz v(x) = x4, że
fv = fw, jednak v≠w. Rzeczywiście, taka implikacja zajść w ogólności nie może, bo funkcji
z Z3 w Z3 jest skończona ilość, a wielomianów, nieskończona.
To rozróżnienie jest subtelne, i przy wielomianach o współczynnikach rzeczywistych
(lub zespolonych) nam nie przeszkadza.
Teraz tak, czy wielomian jest funkcją liniową? Funkcja liniowa, to funkcja
f:R→R postaci f(x) = ax+b, dla pewnych współczynników a, b∊R.
A zatem, czy wielomian jest funkcją liniową? Absolutnie nie.
Przykładem jest tu parabola y = x2.
7 kwi 17:25
Tadeusz:
to dopytam Cię Adam ... jaka jest róznica między f(x)=2x+5 a w(x)=2x+5
7 kwi 17:42
Adamm:
W jakim kontekście? W szkole przyjęło się, by zapisywać skrótowo "f(x) = 2x+5"
do oznaczenia funkcji f:R→R zdefiniowanej wzorem f(x) = 2x+5 dla każdego x∊R.
Jest to po prostu kolejny przykład niedbalstwa w szkole, zresztą uzasadnionego.
7 kwi 19:57
Adamm:
Jeśli masz na myśli, że oba wyrażenia przedstawiają pewne wielomiany,
to oczywiście f(x) = w(x), te wielomiany są równe.
7 kwi 19:59
ABC:
przykładowo taka funkcja f(x)=x+1 to nie powinna się nazywać "funkcja afiniczna" ?
warunku liniowości nie spełnia
3=f(2)=f(1+1)≠f(1)+(f(1)=4
7 kwi 20:01
Adamm:
Można odróżniać odwzorowanie liniowe od funkcji liniowej, wtedy tego
problemu nie ma.
7 kwi 20:03