proszę pomóżcie z tym zadaniem męczę się już 3 godziny :/
korii: Wykaż, że jeżeli liczby rzeczywiste x i y spełniają warunek
(x6+y6)/2=x3+y3−1
to x = y = 1 .
7 kwi 15:45
wredulus_pospolitus:
po przekształceniach dojdziemy do:
(x3 − 1)2 + (y3 − 1)2 = 0
i wyciągamy z tego wniosek
7 kwi 15:50
korii: a po jakich przekształceniach? mógłbyś jakoś wytłumaczyć co po kolei robiłeś ? bo mam problem
własnie z tymi przekształceniami
7 kwi 15:55
Szkolniak: x
6+y
6=2x
3+2y
3−2
(x
6−2x
3+1)+(y
6−2y
3+1)=0
(x
3−1)
2+(y
3−1)
2=0
7 kwi 15:58
korii: dziękuję <3
7 kwi 15:59