matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 6.7.2014
Zadania
Odp.
5
asd:
Witam, mam takie pytanko, bo trochę się pogubiłem. Moje pytanie dotyczy ciągów, otóż każdy ciąg jest zbieżny jest ograniczony, a jak się przedstawia sytuacja z ciągami rozbieżnymi, czy tez
0
suzi:
:::rysunek::: Obliczyc predkosc i przyspieszenie pkt D. Dane: w − omega − const, a. b, r
5
asd:
Taka całka
4
asd:
Witam, mam takie zadanko, naszkicowałem wykres funkcji, oczywiście funkcja posiada punkt stacjonarny, ale nie potrafię tego uzasadnić. Znam definicję punktu stacjonarnego, jest to
2
asd:
Witam, mam taką funkcje i zbadać jej ciągłość oraz czy jest różniczkowalna w punkcie
3
tyu:
39
ula:
@
bezendu
... a korki na forum?
7
Blue:
Prosta prostopadła do prostej 5x−2y−3=0 i przechodząca przez punkt o współrzędnych (−3,2) ma równanie:
29
ula:
10
...:
1. Pęk półprostych narysowałeś źle (wychodzą z punktu a nie przechodzą przez niego)
4
amy123:
Oblicz : log( U{1}
4
√
1000
)
6
Deyaas:
Wiedząc, że log
15
3=a oraz log
2
3=b Oblicz log
30
8
2
amy123:
Dane są zbiory A={x należy
R
: | x −3| ≤ 2} i B={x należy
R
: x
2
> 0} .Przedstaw je na osi liczbowej i wyznacz A∪B , A∩B , A\B, B\A.
21
Adam:
Podaj przykład macierzy, której rząd wynosi 3 i uzasadnij, ze to taka macierz. Ma ktoś jakiś pomysł
16
tyu:
4
Blue:
Punkt E jest punktem przecięcia przekątnych trapezu ABCD. Uzasadnij ze: 1) trójkąty ABE i CDE sa podobne.
12
Blue:
Dany jest trójkąt ABC, w którym A=(0,0) i B=(4,0). Wyznacz współrzędne wierzchołka C . |AC|= 4
√
2
, kąt ACB = 30 stopni
2
tadzik:
Wektor r o długości 10 leży na płaszczyźnie. Na płaszczyźnie tej występują współrzędne kartezjańskie x,y. Z osią y wektor r tworzy kąt π/4. Oblicz jego współrzędne. Na płaszcz. tej
4
gacek:
Oblicz objętość bryły
7
MANTA:
Całkowicie nie rozumiem tego typu różniczki
y'+y/2x=1/2x
2
7
Cash18:
Ja bodajże mejla nie dostałem, tylko na stronie agh wyskoczył mi komunikat
13
michał:
rozwiąż równanie sin
2
x − sinx cosx −2cos
2
x = 0
1
Karol:
Równanie Eulera x
2
*y''−2x*y'+2y=x
5
*lnx
9
Adam:
Witam, mam takie zadanko: Dana jest macierz A
4x5
i macierz B
5x3
wynik mnożenia będzie .........
5
Blue:
Uzasadnij, że przekątne deltoidu przecinają się pod kątem prostym. Wyprowadź wzór na pole deltoidu.
25
unknown:
cześć małolat...
14
Ewelina:
Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt A i prostopadłej do prostej l: A(2, −5, 3)
1
amy123:
1.Wyznacz wszystkie pary liczb całkowitych a i b takich, że różnica kwadratów tych liczb jest równa 29.
1
Vito:
Zadanie z egzaminu:
1
agaa44:
1.Oblicz: a) log ( 1
4
√
1000
). 2. Wykonaj działania: a) (
7
9
x
63
36
) x
72
14
4
Grzesiek:
4∫∫(x
2
+y
2
)e
[
−(x
2
+y
2
)]dxdy D: x
2
+y
2
=25
6
Vito:
∫(1/e
x
+1)dx
2
Blue:
Podczas regat należy pokonać trasę wyznaczoną przez boje ustawione w punktach A, B,C. Odcinek AB poprowadzono w kierunku południowym. Odcinek BC ma długość 17km i poprowadzono go w
5
adrel:
Pytanie o równanie różniczkowe mam tak yj=C1cosx+C2sinx
5
Jan_K:
Potrzebuję wzór na Y punktu leżącego na danym okręgu przy czym znamy X tego punktu. Środek okręgu nie leży w punkcie (0,0). Potrzebne mi to jest do kodu (c).
2
tyu:
2
tyu:
2
klimer: