Oblicz objętość bryły
gacek: Oblicz objętość bryły
Bryła jest ograniczona:
x2+y2+z2=4
oraz z=1, z=0
Ktoś ma pomysł jak się za to zabrać? (najlepiej jak najprościej się da)
6 lip 16:11
Ada:

Na rysunku powinno być zaznaczone 2.
z = rsinθ
x = rcosφcosθ
| | π | | π | |
y = rsinφcosθ, dla r>0, θ∊(− |
| , |
| ), φ∊(0, 2π) |
| | 2 | | 2 | |
J = r
2cosθ
z równania: x
2+y
2+z
2 ≤ 4 ⇒ r
2 ≤ 4 ⇒ r∊(0,2)
φ∊(0, 2π), bo nie tniemy kuli pionowo
warunki na θ:
0 ≤ z ≤ 1
0 ≤ rcosθ ≤ 1
| | 1 | | π | |
0 ≤ θ ≤ arccos |
| , rmax = 2 ⇒ θ = |
| |
| | r | | 3 | |
| | 8 | |
V = ∫02π dφ ∫0π3 dθ ∫02 r2cosθ dr = 2π ∫0π3 |
| cosθ dθ |
| | 3 | |
| | 16 | | 8√3 | |
= |
| π [sinθ]0π3 = |
| π |
| | 3 | | 3 | |
6 lip 19:03
gacek: "warunki na θ:
0 ≤ z ≤ 1
0 ≤ rcosθ ≤ 1
Czy w 2 nierówności nie powinno być czasem:?
0 ≤ rsinθ ≤ 1
I skąd się wziął ten arcus?
6 lip 19:37
6 lip 19:43
gacek: Okej, już chyba to rozumiem. Dzięki
6 lip 19:45
gacek:

Hmm, jednak ten przykład nie daje mi spokoju.
Skoro 'θ' zmienia się od zera do
π6 to dla tych warunków chyba wyjdzie taka bryła (ta co w
treści zadania wraz z wciętym stożkiem).
11 lip 00:09
gacek: ktoś jest w stanie napisać czy mam racje (jeśli tak to jak wtedy wyznaczyć obszary całkowania)?
11 lip 11:42