Współrzędne wektora i iloczyn wektorowy
tadzik: Wektor r o długości 10 leży na płaszczyźnie. Na płaszczyźnie tej występują współrzędne
kartezjańskie x,y. Z osią y wektor r tworzy kąt π/4. Oblicz jego współrzędne. Na płaszcz. tej
leży też wektor c o długości 5, który z wektorem r tworzy kąt 30. Oblicz iloczyn wektorowy i
skalarny.
Najbardziej zależy mi na tym żeby ktoś dobrze rozpisał jak znaleźć współrzędne wektora r oraz
liczenie iloczynu wektorowego
6 lip 16:27
Ada:

| | −x | | π | |
sinα = |
| ⇒ x = −10sin |
| = −5√2 |
| | |r| | | 4 | |
r = (−5
√2, 5
√2)
Iloczyn wektorowy jest zdefiniowany, jako
a b = |a||b| cosβ, gdzie β to kąt między wektorami
więc
Tak samo z iloczynem wektorowym:
ax
b = |a||b| sinβ, gdzie β to kąt między wektorami
więc
6 lip 17:02
tadzik: Dzięki wielkie
6 lip 17:21