Uzupełniam braki.
bezendu:
Jak to obliczyć
NWD( 24! i 248 ) ?
6 lip 21:26
MQ: Rozbij sobie 24! i 248 iloczyny potęg liczb pierwszych.
6 lip 21:28
bezendu:
Już chyba wiem, dziękuję.
6 lip 21:31
Maslanek: 222*38
6 lip 21:42
Mila:
1) 24
8=(3*2
3)
8=3
8*2
24
2)Ile będzie 2 w iloczynie 24! ?
[..] część całkowita
12+6+3+1=22
Ile będzie 3 w iloczynie 24! ?
8+2=10
NWD(24!, 24
8)=2
22*3
8
6 lip 22:09
bezendu:
Czemu liczysz to za pomocą [ ] ?
Już mnie przeraża myśl studiowania.
6 lip 22:10
ula:
6 lip 22:12
Mila:
To tak się liczy.
Jak Ty liczyłeś?
Oblicz ile zer ma na końcu 100!
6 lip 22:20
bezendu:
Szczerze to tylko rozłożyłem tak jak Maślanek i myślałem dalej.
6 lip 22:22
Maslanek: Ja też widzę pierwszy raz ten sposób

Ale powiem, że bardzo ciekawy

Mogłabyś przybliżyć albo podrzucić jakiś link, Mila?

Bo nie mam pojęcia nawet w czym tego szukać
6 lip 22:24
Mila:
Nie przerażaj się, do wszystkiego można się przyzwyczaić, pokonać trudności.
To była mała liczba, trzeba znaleźć zasadę.
Pomyśl z 100!
6 lip 22:26
sushi_ gg6397228:
tylko nie każ mu rozpisywać "10!" w postaci ustawiania osób, bo mu życia nie starczy
6 lip 22:28
bezendu:
100!
chyba coś nie tak...
6 lip 22:29
Maslanek: Raczej byśmy liczyli ilość dwójek:
Kolejno: [100/2] ; [100/4]; [100/8]; [100/16]; [100/32]; [100/64]
Potem liczbę piątek:
Kolejno: [100/5]; [100/25]
Dziesiątki występują już w rozkładzie na dwójki i piątki, więc nie ma sensu
ale nie wiem czemu tak
6 lip 22:34
Mila:
Dwójek jest na pewno więcej niż piątek, liczysz ile będzie piątek, bo 2*5=10 masz jedno zero z
każdej takiej pary.
Czekam.
6 lip 22:34
bezendu:
Ja nie wiem nic z tego teraz kompletnie zielony ! A to dopiero druga część kursu..
6 lip 22:36
Maslanek: Zgadzałoby się

Liczę Maplem sumy dla treningu (może ogarnę kiedyś komendy i nie będę szukał
po netach)

Ale czemu akurat tak?
6 lip 22:40
bezendu:
Chętnie bym więcej czasu zagospodarował ale go nie mam.
Czemu liczę tylko ilość ''5'' ?
6 lip 22:44
6 lip 22:44
Maslanek: Nie tylko. Liczysz ilość dwójek i piątek. Ich iloczyn daje 10, zatem jedno 0 na końcu liczby
wyjściowej.
Czyli min (ilość "2", ilość"5") daje Ci liczbę zer na końcu liczby będącej wynikiem silni
6 lip 22:45
Mila:
Czytaj mój wpis 22:34.
6 lip 22:46
6 lip 22:47
6 lip 22:52
Maslanek: Nie mogę znaleźc dowodu
6 lip 22:56
bezendu:
Nie rozumiem czemu 52 a nie 5 ?
6 lip 23:00
MQ: Bo 5 już policzyłeś ty.
Zauważ, że Mila uwzględnia zarówno twoje 100/5 jak i 100/52
Po prostu pytałeś "co dalej?", więc zrobiła tylko "dalej".
6 lip 23:16
bezendu:
Dziękuję. Muszę już uciekać, jutro do tego wrócę. Dobranoc.
6 lip 23:18
Mila:
W iloczynie 100! wystapią następujące liczby podzielne przez 5:
5,10,15,20,25,30,35, 40,45,50,55,60,65,70,75,80,85,90,95,100 masz 20 liczb
1) dzielimy przez 5
100:5=20 i to nie jest wszystko
2) Zauważ, że w rozkładzie na czynniki pierwsze liczb : 25,50,75,100 występują dwie piątki (
jedną już uwzględniliśmy), teraz liczymy ile jest tych drugich
Zatem dzielimy
100:52=100:25=4
Łącznie mamy
20+4=24 piątki w rozkładzie liczby 100! na czynniki pierwsze.
Co druga liczba jest parzysta, wię mamy więcej dwójwk niż piątek,
Każda para 2 i 5 daje jedno zero w iloczynie 2*5,
stąd 100! ma 24 zrea na końcu.
6 lip 23:26
fx: Mila! Ja Cię kocham

.
Już po raz drugi ułatwiłaś mi życie. Nigdy nie wpadłem na Twój sposób.
7 lip 00:18
Trivial: Wydaje mi się, że już kiedyś mówiłem o tym sposobie, ale nie mogę znaleźć tamtego tematu.
7 lip 00:52
zawodus: Można takie zadania znaleźć w książkach pana Pawłowskiego dla olimpijczyków
7 lip 08:04
zombi: Taaak, sam z Pawłowskiego to robiłem + na jakimś konkursie miałem. Było coś takiego:
Iloma zerami kończy się liczba 2012! albo 2013! bo nie pamiętam, który to rok.
7 lip 10:27
zawodus: Co roku zmieniają tylko liczbę

Niemniej jednak ciekawe zadanie
7 lip 10:36
bezendu:
Mi daleko do olimpijczyka...
7 lip 14:59
bezendu:
jakiś inny przykład ?
7 lip 21:24
ula:
1 000 000 !
7 lip 21:30
bezendu:
O kurde..
7 lip 21:33
Mila:
24 99 98 zer.
7 lip 21:50
ula:
7 lip 21:51
ula:
200 000
40 000
8 000
1 600
320
64
12
2
+−−−−−−−
.............
7 lip 21:56
bezendu:
To chyba jest dla pasjonatów albo szaleńców.
7 lip 21:58
ula:
7 lip 21:58
Mila:
No przecież znasz zasadę. To stosuj .
Dzielisz kolejno przez 5, 52,53, .. az dojdziesz do sytuacji, że 1000 000 nie jest podzielne
przez pewną
liczbę 5k.
Eta wypisała kolejne wyniki.
7 lip 22:03
bezendu:
No właśnie nie mogę zrozumieć tej zasady.. I dlatego prosiłem o inny przykład.
7 lip 22:04
Mila:
Przeczytaj dwa razy ze zrozumieniem komentarz 23:26.
Matematykę kończą studenci, którzy rozumieją co się do nich mówi, a jeśli w pierwszej chwili
nie rozumieją to starają się zrozumieć po przyjściu do akademika czytając kilka razy wykład
vel rozwiązane zadanie na ćwiczeniach, omawiają problem z kolegami, koleżankami.
Tu masz ćwiczenia.
1) 20!
2) 30!
7 lip 22:09
asdf: @Milu
nie tylko matematykę, każdą rzecz, do której podchodzą z zamiłowaniem
7 lip 23:38
Mila:
Dziękuję asdf, ale, myślę, że bezendu obraził się.
7 lip 23:58
asdf: nie ma o co − szczera prawda
8 lip 02:19
daras: @zawodus z Toronto jesteś czy Pawłowski wpadł ci przypadkiem w ręce ?
8 lip 10:33
bezendu:
Nie obraziłem się
8 lip 18:10
zawodus: A jaki ma związek Toronto z Panem Pawłowskim?
8 lip 19:10
zorba:
W "Toronto" są
2 t , w "Pawłowski" są
2 w
8 lip 19:16
zawodus: To dla mnie zbyt skomplikowane
8 lip 19:30
Mila:
8 lip 20:21
Mila:
bezendu, nie liczy ile jest zer?
8 lip 21:35
bezendu:
Jak bym wiedział to bym to policzył ?
14 ?
8 lip 21:48
Mila:
1) Narysuj wykres funkcji:
f(x)=[sin(x)]
2) rozwiąż równanie :
8 lip 21:53
8 lip 22:01
Mila:
Dlaczego liczysz dwójki?
W iloczynie 20! co drugi czynnik jest parzysty ( podzielny przez 2), natomiast piątek jest dużo
mniej i trzeba policzyć ile jest piątek w rozkładzie na czynniki pierwsze.
Każdy iloczyn 2*5=10 daje jedno zero
20:5=4
masz 4 piątki, to będą 4 zera na końcu .
Możesz policzyć ile będzie dwójek w rozkładzie na czynniki pierwsze liczby 20!.
20:2=10
20:4=5
[20:8]=2
[20:16]=1
[20;32]=0
10+5+2+1=18
A ile trójek?
[20:3]=6
[20:9]=2
[20:27]=0
6+2=8
20!=2
18*3
8*5
4*.... itd można szukać aż do czynnika 19.
8 lip 22:08
Mila:
Rozpisz [sinx] w przedziale <0,2π>
8 lip 22:09
bezendu:
sin(x)
0 dla [0,π]
−1 dla (π,2π) ?
8 lip 22:12
Mila:
No to nie jest całkiem dobrze.
[sinx]= −1 dla sinx∊<−1,0)
= 0 dla sinx∊<0,1)
= 1 dla sinx=1
Teraz zapisz bez pominięcia jednego elementu.
[sinx]=−1 dla x∊(π,2π)
=0 dla .......
= 1 dla
8 lip 22:22
bezendu:
albo 0 albo −1 będzie ta funkcja przyjmować takie wartości ?
8 lip 22:33
8 lip 22:38
bezendu:
π/2 jest 1
8 lip 22:48
Mila:
To proszę o wykres.
8 lip 22:50
Mila:
f(x)=[sinx] dla x∊<0,2π>
Czyli ma być:
[sinx]=−1 dla x∊(π,2π)
| | π | | π | |
=0 dla <0, |
| )∪ ( |
| ,π>∪{2π} |
| | 2 | | 2 | |
8 lip 22:55
Mila:

Pomarańczowy
f(x)=[sinx] , x∊<0,2π>
8 lip 23:12
bezendu:
Już wiem gdzie miałem błąd.
8 lip 23:12
Mila:
Dobrze to wracamy do 30!, ile będzie zer na końcu?
8 lip 23:14
Mila:
Liczysz tylko, ile jest piątek w rozkładzie na czynniki pierwsze, reszta nie jest potrzebna.
Pokazałam Ci wcześniej jak znaleźć rozkład na czynniki pierwsze dla liczby 20!
Jeszcze raz tłumaczę.
[30:5]=6
[30:52]=[30:25]=1
[30:53]=[30:125]=0
6+1=7
W rozkładzie na czynniki pierwsze liczby 30! jest 7 piątek, dwójek jest dużo więcej.
57*27=(5*2)7=107
30! ma 7 zer na końcu.
To oblicz, ile zer ma na końcu 60!
8 lip 23:38
bezendu: Jutro rozwiąże, dziś już idę spać. Dobranoc.
8 lip 23:42
Mila:
Miłych snów, człowieku pracy wakacyjnej.

Poprosimy Marcina o rozwiązanie.
8 lip 23:43
Saizou : 14 zer na końcu ma 60!
8 lip 23:51
Mila:

tak.
9 lip 14:52
52: 80! ma na końcu 19 zer?
Też się poduczę.
9 lip 18:24
Trivial: 52, ile razy 80! dzieli się przez 10?
9 lip 18:27
Mila:
52, zgadza się.
No, to następne.
Rozłóż na czynniki pierwsze 20!
9 lip 18:27
Saizou :
9 lip 18:27
bezendu: A możecie w innym temacie

?
9 lip 18:29
Mila:
Saizou, co to za minka?
9 lip 18:30
Saizou :
< tak > i już nie zaśmiecajmy posta bezendu
9 lip 18:32
52: W rozkładzie na czynniki pierwsze liczby 20! jest 18 dwójek, 8 trójek, 4 piątki, 2 siódemki.
9 lip 18:35
52: Sory bezendu
9 lip 18:36
Mila:
Czyli
20!=218*38* 54*72*.... i co dalej, ostatni czynnik to 19.
9 lip 19:28
52: ...*11*13*17*19
9 lip 21:43
Mila:
9 lip 21:48
52:
9 lip 21:50
bezendu:
Może zajmę się innymi zadaniami a tę zostawię

Wracam do granic
9 lip 22:22
Mila:
9 lip 22:31
5-latek:
8 lut 13:07
PrzyszlyMakler: Odkopałem ten temat− nie ukrywam Milu, że szalenie mi pomógł i Twoja cierpliwość i dobre serce
w tłumaczeniu nie znają granic <3.
Sposób z zerami rozumiem [chyba] np 126! ile ma zer na końcu?
126:53 =1,~~~
126:52= 5
126:5= 25
Czyli ta liczba ma 31 zer na końcu?
I trochę mniej rozumiem rozkład na czynniki pierwsze, ale spróbuję
np.
22! na czynniki pierwsze
22:2 = 11
22:4= 5,~~
22:8= 2,~~
22:16 = 1,~~
czyli 22! ma w rozkładzie 219
22:3= 7
22:9 = 2
to ma ona też 9 trójek= 39
22:5 = 4
czyli 54
22:7= 3
73
22:11=2
112
22:17 = 1
22:19= 1
Czyyyylii
22! = 19*17*112*73*54*39*219
Dobrze rozumuję?
23 mar 12:51
Pytający: Dobrze rozumujesz, ale zapomniałeś o 13.
I odkopałeś, i poczytałem, i również dziękuję Mili za jakże klarowne przedstawienie tegoż
sposobu.
23 mar 13:31
PrzyszlyMakler: a no tak.. szczęśliwa 13

#TeamMila
23 mar 13:35
PrzyszlyMakler: A jak np. znaleźć liczbę dzielników liczby 33*24 ?
23 mar 13:37
Pytający:
Liczba dzielników 24*33 to (4+1)*(3+1)=20.
Dzielniki 24*33=432:
20*30=1
21*30=2
22*30=4
23*30=8
24*30=16
20*31=3
21*31=6
22*31=12
23*31=24
24*31=48
20*32=9
21*32=18
22*32=36
23*32=72
24*32=144
20*33=27
21*33=54
22*33=108
23*33=216
24*33=432
23 mar 14:19
23 mar 14:27
PrzyszlyMakler: Dziękuję! Przyda się
23 mar 16:38
Mila:
Znaleźć liczbę dzielników liczby: 432
432=33*24
Dzielnikiem liczby 432 będzie
każda liczba postaci :
3k*2m gdzie k∊{0,1,2,3} i m∊{0,1,2,3,4}
zatem mamy :
4*5=20 dzielników
23 mar 18:54
Zonley: 52: W rozkładzie na czynniki pierwsze liczby 20! jest 18 dwójek, 8 trójek, 4 piątki, 2
siódemki.
Szostek nie liczymy bo 2x3=6?
14 paź 13:46
ite:
Rozkład liczby złożonej na czynniki pierwsze oznacza zapisanie jej
jako iloczynu liczb pierwszych.
14 paź 14:38