logarytmy
tyu:
x
log33x=9
czy da się to rozwiązać w poniższy sposób

log
3x
log33x=log
33
2
log
33x * log
3x=2 no i nie wiem co dalej zrobić
tutaj
https://matematykaszkolna.pl/forum/62201.html Godzio rozwiązał ten sam przykład,
ale nie wiem skąd u niego wziął się log
x9 i jak to możliwe że, log
x9 = log
33x
6 lip 12:59
pigor: ..., jak nie wiesz

to nie pierwsze twoje
równanie z logarytmem, no to np. tak :
log
33x * log3x=2 ⇔ (log
33+log
3x)log
3x=2 ⇔ log
32x+log
3x−2=0 ⇔
⇔ log|
3x= −2 lub log
3x=1 ⇔
x∊ { 19,3 } . ..
6 lip 13:15
tyu: no właśnie próbowałem robić tak jak mi wczoraj/ dzisiaj pokazywałeś, ale się zatrzymałem na tym
miejscu. Gdyby nie wczorajsza Twoja pomoc to i do tego miejsca bym nie doszedł ...
prawdopodobnie.
Już rozumiem. Dziękuję za pomoc
6 lip 13:26