[C[studia pomoc logarytmy]]
niewiem: xlog3
31 paź 21:42
niewiem: Mam do obliczenia taki logarym: xlog3 3x=9 Wie ktos moze jak to zrobic?
31 paź 21:44
Godzio:
log
ab = c
a
c = b
to w drugą stronę będzie:
| | log39 | |
logx9 = log33x −−− zamieniasz logx9 = |
| i log33x = log33 + log3x |
| | log3x | |
i podstawiasz log
3x = t, pamiętaj o dziedzinie
31 paź 21:46
niewiem: Nie ogarniam tej pierwszej zamiany.. Jak to zrobiles ? co z X w pierwszej czesci?
31 paź 21:51
Godzio:
Jeśli chodzi o początek:
masz log
ab = c −−− z tego wynika że a
c = b i ja to zamieniłem z powrotem na logarytm
| | log39 | |
logx9 = |
| −− to jest wzór na zmianę podstawy logarytmu |
| | log3x | |
31 paź 21:54
niewiem: Czyli x
9 = log
x9
31 paź 22:01
niewiem: ok juz wiem o co biega. wiem juz jak to zrobiles
31 paź 22:02
niewiem: Wyszlo
19 i 3 Wielkie dzieki godzio za pomoc
31 paź 22:13
Godzio:
Nie ma sprawy
31 paź 22:13
niewiem: A taki przykladzik : log2(25x+3−1)=2+log2(5x+3+1) Wiec rozwiazuje go tak:
log2(52(x+3)−1)=log24+log2(5x+3+1)
52x+6−1=4(5x+3+1)
I nie wiem co dalej...
31 paź 22:23
Godzio:
5x + 3 = t
t2 − 1 = 4(t + 1)
31 paź 22:25
niewiem: Jestes wielki
31 paź 22:37