Matura 2015
vseny: Jak się przygotować?
Możliwe, że macie już dość takich postów, ale wierzę w Was − macie przecież większe
doświadczenie życiowe, a szczegolnie jeśli chodzi o matematykę − z nią jesteście przecież za
pan brat

Otóż nakreślę Wam sytuację: Zdaję nową maturkę za rok, jestem w klasie, gdzie matma jest
podstawowa, ale decyduję się ją zdawać na poziomie rozszerzonym. Mam ogromne zaległości−nic z
poziomu rozszerzonego praktycznie nie potrafię, a maturka juz za niecały rok. Pilnie
potrzebuję rady − z jakich książek się najlepiej przygotować? Co mogę zrobić juz w te wakacje?
Chodzi o to, że w nowej podstawie wraca na maturę np. rachunek różniczkowy, granice itp, czego
w starych zbiorach raczej nie uświadczysz. Kontaktowalam się z wydawnictwem 2000 i na tych
wakacjach maja wyjść podobno nowe zbiory pana Kiełbasy, specjalnie pod nową podstawę. I teraz
pytanie − wiadomo, że chcę zdać tą maturę jak najlepiej, ale nie chcę wychodzić narazie ponad
program − narazie klapki na oczy i oby z pozytywnym wynikiem zdać maturę, żeby myślec o
wymarzonym kierunku. I tutaj ponawiam pytanie−> jakie wydawnictwa "produkujące" zbiory zadań
według Was są naprzystępniejsze i wnoszące najwięcej do matury rozszerzonej? Z teorii tez
jestem w ciemnej ***** więc i do tego jakaś książka by się przydała. Chyba, że uważacie, że
wszstko potrzebne do teorii znajdę np. tutaj na tej stronie lub gdzie indziej w internetach?
Z góry dzięki za wszelkie pomysly/opinie/dzielenie się doświadczeniami

Dodam, że jestem
zmotywowana i myślę, że jeśli sie przyłożę to w te pare miesięcy przez własną pracę i
korepetycję bedę mogła być w miarę zadowolona z przygotowania do matury.
6 lip 21:46
6 lip 21:49
Hajtowy: Tylko żeby na zbiorach zadań z Kiełbasy pisało 2010 − ....
6 lip 21:50
bezendu:
Pazdro,zadania.info+Kiełbasa to było pisane n razy już....Ja bez korepetycji zdałem na 82%
poziom R będą w technikum na poziomie podstawowym

Oczywiście to dzięki forum
6 lip 21:50
vseny: Lepiej sięgnąć już po te stare czy jednak poczekać trochę na nowe?

Słyszałam, że Pazdro lubi dawać zadania o wiele trudniejsze niz na maturze..
6 lip 21:51
MQ: A może najpierw opanuj to, co jest w starych zbiorach, to potem zostaną ci do douczenia się
tylko nowości.
Hajtowy: Słabo Ci
bezendu poszło

Miała być setka!
Metis: Zbiory Pazdro polecam

Idę tokiem jego zbiorów od 1 Liceum
6 lip 21:52
vseny: bezendu− nauka na bieżąco, codziennie czy jednak dawałeś na luz?
6 lip 21:52
Hajtowy: Nie dawał na luz wgl. A z 50 zadań dziennie klepał jak nie więcej, skubaniec z niego.
Podziwiam jego ambicję do nauki i matematyki
6 lip 21:53
vseny: To chyba jednak zdecyduję się na Kielbasę.. W sumie nie ma co wiecej brać na siebie, bo czasu
zostało niby dużo, ale jednak ciagle za mało
vseny: Łoł... Z ciekawości −> czym się teraz zajmujesz?
ula:
@
bezendu ... a korki na forum?
6 lip 21:54
vseny: korki na forum? możecie mi przyblizyć temat?
6 lip 21:56
bezendu:
Hajtowy było 100% ale z podstawy.
Szczerze to w klasie maturalnej robiłem tylko zadania z matematyki i fizyki+przedmioty
zawodowe.
Jeszcze przerobiłem Aksjomat zielony−Testy Maturalne.
Hajtowy: vseny jak będziesz robił po 50 zadań nawet i tygodniowo z Kiełbasy do osobnego zeszytu,
uwierz mi, że to Ci da wiele

Człowiek taki jak ja, znajdując się może troszkę na
niewłaściwym profilu bo mat−fiz−inf zrozumiałem matematykę w miarę swoich możliwości. Z racji
tej, że maturka w tym roku nie była aż tak prosta jak w tamtym to co 4 osoba oblała ją z
powodu MATEMATYKI.
Skoro chcesz się brać za rozszerzenie, może warto najpierw opanować do perfect podstawę?
bezendu:
Napisałem przecież forum to wiadomo o kogo chodzi

Teraz pracuję i od października idę na studia jak dobrze pójdzie, jak nie zmienię zdania do
tego czasu.
6 lip 21:57
Hajtowy: bezendu przecież żartuje

Mam do Ciebie wielki SZACUNEK, a podziwiać Cię można

Nie zrozum mnie źle
5-latek: np srednie w trapezie
bezendu:
6 lip 21:58
6 lip 21:58
bezendu:
Nie skacz z zadaniami. Najpierw jeden dział podstawa potem R i kolejny dział tak samo. Już
teraz zaplanuj sobie czas na robienie zadań
6 lip 22:01
vseny: Hajtowy robiła*

jeśli chodzi o podstawę to ze zbiorow Kiełbasy chyba też się jej
nauczę?

Nie chcę tracic zbyt wiele czasu na szlifowanie samej podstawy, bo zaczynam z
rozszerzeniem zupełnie od zera. a wydaje mi się, że robiac Kielbasę wypracuje sobie pewne
umiejętności, które w sumie na podstawie chyba tez się przydadzą

w sumie 50 zadań
tygodniowo brzmi na luzie, ale jak to będzie to sie okaże. Jestem zmotywowana także mam
nadzieję, że coś z tego będzie
bezendu jaki kierunek w planach? ladnie napisana maturka to i chyba dużo możliwości
6 lip 22:03
jakubs: Ja robiłem tylko zadania z rozszerzenia, nic z podstawy nie zrobiłem
6 lip 22:03
5-latek: Czesc Hajtowy
Nie wiem dlazcego takie larum jest z powodu matury z matematyki i w mediach i tutaj
Przeciez nie kazdy musi zdac mature . To co rzad by chcial ze by bylo 100% zdania ?
Nawet za moich czasow tak nie bylo
6 lip 22:04
bezendu:
matematyka/elektronika/automatyka i robotyka/mechanika i budowa maszyn
Jak się dostanę to zdecyduję
6 lip 22:04
vseny: jakubs z tego co wiem to wiekszosci uczelni rozszerzenie liczy sie o wiele wiecej niz
podstawa. a na rozszerzeniu są zadania typowo z rozszerzenia, nie? więc wlaśnie − czy nie
lepiej gonić rozszerzenie, zamiast doszkalać podstawę? Wiadomo, że podstawa przygotowuje do
rozszerzenia, ale jest dużo takich zadań z rozszerzenia, które nijak maja się do podstawy.
Chyba, ze mam błędne spostrzeżenia.
6 lip 22:06
Hajtowy: 5−latku masz rację

Matematyki się nie bałem ale polskiego owszem.... nie każdy musi
zdać ale każdy by wykształcenie chciał mieć − jak to w Polsce bywa

Są ludzie inteligentni i trochę mniej inteligentni

Komu się udało to się cieszy komu nie to
się zamartwia albo też cieszy
6 lip 22:07
vseny: bezendu czyli dobrym sposobem bedzie brnąć jak burza przez zbiór Kielbasy dział po dziale,
robienie każdego zadanka az dojdzie się w końcu do upragnionego końca, a potem ewentualny czas
na powtórki

?
6 lip 22:08
bezendu:
Nie samą kiełbasą maturzysta żyje

Ale na początek A.Kiełbasa jest dobrym pomysłem
6 lip 22:09
5-latek: [vseny]] ale przyklad asdf . Zdawal podstawe i dostal stypendium na studiach .
6 lip 22:10
vseny: myślisz, że w niecały rok zdąży sie ogarnąć (oprócz zadań ze szkolnego podręcznika i oprócz
Kiełbasy) coś jeszcze?
6 lip 22:10
bezendu:
Nie ma określonego czasu. Jednemu wystarczy kilka miesięcy drugiemu więcej. Ja do tej pory
jestem noga z planimetrii.

Zamiast rozważać bierz się za zadania. Nie ilość a jakość.
6 lip 22:12
Hajtowy: Krzysiu Pazdro! Hardcorowe zadania niektóre ma
5-latek: bezendu piszse teraz zadanka z planimetrii wiec jesli chcesz mozesz zagladac na linki
vseny: 5−latek musi być naprawdę mądrym czlowiekiem

podziwiam, serio. Tyle że na dzień
dzisiejszy najbardziej chodzi mi o ogarnięcie matematyki w takim stopniu, żebym miała o niej
pojęcie i żebym dobrze zdala rozszerzenie. O stypendium na studiach narazie nie myślę, chociaż
teraz mam 2, ale to raczej nie za matematyczne osiągnięcia
jakubs: Ja uważam, że jeżeli robię zadania z rozszerzenia, to z podstawą nie powinno być problemu. Tak
robiłem i się opłaciło

Uczelnie różnie na to patrzą czasami samo rozszerzenie daje więcej pkt, a czasami podstawa +
rozszerzenie dają więcej pkt.
6 lip 22:14
Ada: Jest wersja Kiełbasy sprzed 2010, która miała w sobie granice i różniczki.
6 lip 22:27
jakubs: Część 2; rozdział 4. Ciągłość i pochodna funkcji
6 lip 22:52
asdf: jak chcesz isc na wymarzony kierunek − sprawdz progi i wagi za kazdy przedmiot. Mozliwe jest
tak jak napisalas − bardziej sie oplaca zdac matematyke na rozszerzeniu, np. 40%, niz podstawe
przy 100%. Do sprawdzenia tez jest czy obie formy sa brane pod uwagę, czy jedna z nich tylko,
czy obie. Najlepszy zbior zadan wedlug mnie to:
http://www.zadania.info/n/6312335
Niestety duzo osob nie potrafi sobie z nimi poradzic, bo sa "nowoscia" dla wielu
maturzystow, poniewaz wymagaja myslenia, a nie uzycia kolejny raz tego samego schematu.
Najlepszych odpowiedzi jak i pomocy dostaniesz na tym wlasnie forum

(mała rada: wrzucaj zadania z wlasnym rozwiazaniem, albo chociaz opisem jak rozumiesz lub czego
nie rozumiesz− inaczej sie patrzy na takie cos...Osobiscie nie rozwiazuje ludziom gotowcow)
Życze Ci powodzenia i
systematycznosci. Rok to nie mało, ale tez nie za wiele.
6 lip 22:52