Zadanie ze zbioru Aksjomatu.
Blue: Prosta prostopadła do prostej 5x−2y−3=0 i przechodząca przez punkt o współrzędnych (−3,2) ma
równanie:
B. 2x+5y−4 = 0
D. 5x−2y−4 = 0
Moim zdaniem to tutaj pasują dwie odpowiedzi B i C... Czyż nie mam racji?
6 lip 21:32
sushi_ gg6397228:
proste z B i C to są takie same
6 lip 21:34
bezendu:
Prosta zapisana w postaci kierunkowej i ogólnej.Oto cała filozofia..
6 lip 21:35
Blue: No więc właśnie.... Czyżby błąd w książce

!
6 lip 21:37
5-latek: Do tak prostego zadania az tyle odpowiedzi ?
napisz rownanie prostej prostopadlej do prostej 5x−2y−3=0 i przechodzacej przez punkt A(−3,2)
Przedstaw to rownanie w postaci kierunkwej i ogolnej . Tyle
6 lip 21:52
Blue: no to w końcu dobrze napisałam czy nie?
6 lip 23:04
ula:
Odp: B) i C)
6 lip 23:26
Mila:
To test jednokrotnego, czy wielokrotnego wyboru?
Posta prostopadła w postaci ogólnej:
2x+5y+D=0
2*(−3)+5*2+D=0
D=−4
Szukana prosta :
2x+5y−4=0⇔
5y=−2x+4
B i C.
6 lip 23:33
ula:
2(x+3)+5(y−2)=0 ⇒ 2x+5y−4=0
7 lip 18:51
hell: a co? popraweczka w wakacje, że sie ucxzymy

?
7 lip 19:30
Mila:
Blue, to porządna przyszłoroczna maturzystka.
7 lip 20:56
zawodus: Blue się nudzi i tyle

Na jakim etapie jesteś?
7 lip 21:00
Blue: No właśnie to jest jednokrotnego wyboru, więc się dziwię i upewniam tylko, czy dobrze myślę

Tak w zasadzie to cały czas robię planimetrię, ale zajrzałam do jakiś testów maturalnych, a tam
proszę − już błąd znalazłam
8 lip 17:16
zawodus: Błędów jest bardzo wiele i dobrze jest właśnie zastanowić się nad odpowiedzią, a nie później na
maturze uczeń otrzymuje prawdopodobieństwo równe 15 i idzie do następnego zadania
8 lip 19:15
Mila:
Właśnie zdziwiłam się, że skaczesz po materiale. Teraz rozumiem. Pewnie błąd w druku .
8 lip 20:19