Obliczenie logarytmu na podstawie dwóch innych
Deyaas: Wiedząc, że log153=a oraz log23=b Oblicz log308
6 lip 20:00
pigor: ..., np. tak :
log 308= log
302
3= (*)
3log 302= ? , ale
log 153=a i log 23=b ⇔ 3=15
a i 3=2
b ⇔ 15
a=2
b ⇔
⇔ log
3015
a= log
302
b ⇔ a*log
30 302 = b*log
302 ⇔
⇔ a*(1−log
302)= b*log
302 ⇔ a= a*log
302+b*log
302) ⇔
⇔ a= (a+b) log
302 ⇒
log 302= aa+b , zatem z (*)
log 308= 3log
302=
3aa+b...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
spróbuj pokombinować inaczej np. z danymi, aby... krócej
6 lip 20:32
ula:
| | log38 | | 3log32 | | | |
log308= |
| = |
| = |
| = |
| | log3(15*2) | | log315+log32 | | | |
6 lip 20:40
pigor: ... no i pięknie zrobiła ci to
ula ...
6 lip 20:51
ula:
6 lip 21:00
Lukas:
Ulalala
6 lip 21:00
ula:
6 lip 21:01