matematykaszkolna.pl
polproste (dalej) 5-latek: rysunekPolproste AB→ i CD→ sa polprostymi zawartymi w jednej prostej . Zbadaj jakimi figurami sa zbiory AB→∩ CD→ i AB→U CD→ jesli C poprzedza B w zwrocie od A do B . Rozwaz rozne przypadki Rysunek nr 1 to tak czesc wspolna zbior pusty natomiast suma to AD\BC Rysunek nr 2 to tak czesc wspolna polprosta CD i suma to polprosta AB Rysunek nr 3 czesc wspolna zbior pusty a suma to CB\DA czy sa jeszce inne przypadki
6 lip 15:20
5-latek: Bedzie to zle bo to maja byc figury a wiec punkt prosta polprosta odcinek
6 lip 16:25
5-latek: rysunekA potem nastepne zadanie . AB i CD sa polprostymi zawartymi w jednej prostej . zwroty A do B i C do D sa przeciwne . Zbadaj jakimi figurami sa zbiory AB ∩ CD i ABUCD . Rozwaz rozne przypadki . Wiec tak jesli zwroty sa przeciwnee to oznacza ze B poprzedza A i D poprzedza D wiec jeden przypadek to (rysunek nr 1 ) a dalsze przypadki ?
6 lip 16:55
5-latek: rysunekZle narysowalem rysunek do tego drugiego zadania ma byc tak
6 lip 17:13
5-latek: w pierwszym ma byc jesli C poprzedza D a nie B emotka
6 lip 17:31
Mila: 1) AB∩CD=CD→ półprosta (część wspólna zbiorów) ABUCD=AB→ (złączenie zbiorów) 2) AB∩CD=CD albo CB na prawo od C ABUCD=AB na prawo od A 3) AB∩CD=AB na prawo od A ABUCD=CB na prawo od C
6 lip 18:06
5-latek: dzieki emotka czyli te przypadki dobrze narysowalem do pierwszego zadania
6 lip 19:19
5-latek: rysunekNatomiast jesli chodzi o drugie zadanie to jeden przypadek bedzie taki jak narysunku 17;13 drugi taki i tak samo trzeci jak na tym rysunku (czy dobrze?
6 lip 19:29
unknown: cześć małolat...emotka
6 lip 19:29
5-latek: Czesc Ajtek emotka W koncu sie odezwales tak sie domyslalem czasami ze to Ty. Wzialem sie za geometrie ale od podstaw (Krygowska) . To teraz kiedy wedzisz ?
6 lip 19:46
5-latek: Mila emotka mi pomaga jak moze . Wiec czasami spojrz tez jesli bedziesz mial ochote na moje zadanka
6 lip 19:50
unknown: pudło....)
6 lip 20:27
5-latek: To jednak nie znalazlem Ajtka emotka Jakas malutka podpowiedz emotka
6 lip 20:29
unknown: małolat !
6 lip 20:40
Mila: rysunek 2) AB ∩ CD i ABUCD to mają być odcinki, czy pólproste? AB ∩ CD i ABUCD
6 lip 20:49
5-latek: Tak wlasnie pisal do mnie albo Ajtek albo J emotka Jeszce jedna licealistka tak do mnie pisala . Byla to Eta Wiec to Ty Eta jestes emotka Pozdrawiam i
6 lip 20:51
5-latek: Milu To maja byc polproste
6 lip 20:52
unknown: pudło...emotka
6 lip 20:54
Mila: 1) AB ∩ CDAC odcinek i ABU CD prosta AC Resztę Ty napisz.
6 lip 20:57
zawodus: AB ∩ CD −−−− odcinek AC AB ∪ CD −−− cała prosta Teraz wyciągnij wnioski emotka
6 lip 20:58
Mila: unknown, co jest źle?
6 lip 20:58
5-latek: Zaraz to sobie napiszse w zeszycie Milu tu chodzi o to z eunknown to nie jest Ajtek ja nie trafilem do drugiego czesc wspolna to odcinek DB natomiast suma to prosta AC Do trzeciego czesc wspolna to odcinek CD a suma to prosta AB
6 lip 21:09
Mila: rysunek 2) AC− odcinek prosta AC ( inaczej też można ją nazwać) 3) AC −odcinek prosta 4) AB∩ CD=Φ m− dana prosta ABU CD=m\{AC} 5)AB∩ CDAC odcinek ABU CD= prosta
6 lip 21:24
5-latek: Jutro sie nad tym dobrze zastanowie(gdzie ja zrobilem blad ) i to przeanalizuje Na razie dziekuje emotka
6 lip 21:32
5-latek: Juz wiem gdzie blad robilem Pomieszalem zwroty .
6 lip 21:40
Mila: Dobranocemotka
6 lip 23:34
5-latek: Dobranoc Milu emotka
7 lip 16:09