polproste (dalej)
5-latek:

Polproste AB→ i CD→ sa polprostymi zawartymi w jednej prostej . Zbadaj jakimi figurami sa
zbiory AB→∩ CD→ i AB→U CD→ jesli C poprzedza B w zwrocie od A do B .
Rozwaz rozne przypadki
Rysunek nr 1 to tak czesc wspolna zbior pusty natomiast suma to AD\BC
Rysunek nr 2 to tak czesc wspolna polprosta CD i suma to polprosta AB
Rysunek nr 3 czesc wspolna zbior pusty a suma to CB\DA
czy sa jeszce inne przypadki
6 lip 15:20
5-latek: Bedzie to zle bo to maja byc figury a wiec punkt prosta polprosta odcinek
6 lip 16:25
5-latek:

A potem nastepne zadanie . AB i CD sa polprostymi zawartymi w jednej prostej . zwroty A do B i
C do D sa przeciwne . Zbadaj jakimi figurami sa zbiory AB ∩ CD i ABUCD . Rozwaz rozne
przypadki .
Wiec tak jesli zwroty sa przeciwnee to oznacza ze B poprzedza A i D poprzedza D wiec jeden
przypadek to (rysunek nr 1 ) a dalsze przypadki ?
6 lip 16:55
5-latek:

Zle narysowalem rysunek do tego drugiego zadania ma byc tak
6 lip 17:13
5-latek: w pierwszym ma byc jesli C poprzedza D a nie B
6 lip 17:31
Mila:
1)
AB→∩CD→=CD→ półprosta
(część wspólna zbiorów)
AB→UCD→=AB→
(złączenie zbiorów)
2)
AB→∩CD→=CD→ albo CB→ na prawo od C
AB→UCD→=AB→ na prawo od A
3) AB→∩CD→=AB→ na prawo od A
AB→UCD→=CB→ na prawo od C
6 lip 18:06
5-latek: dzieki

czyli te przypadki dobrze narysowalem do pierwszego zadania
6 lip 19:19
5-latek:

Natomiast jesli chodzi o drugie zadanie to jeden przypadek bedzie taki jak narysunku 17;13
drugi taki i tak samo trzeci jak na tym rysunku (czy dobrze?
6 lip 19:29
unknown: cześć małolat...
6 lip 19:29
5-latek: Czesc
Ajtek 
W koncu sie odezwales
tak sie domyslalem czasami ze to Ty.
Wzialem sie za geometrie ale od podstaw (Krygowska) .
To teraz kiedy wedzisz ?
6 lip 19:46
5-latek: Mila 
mi pomaga jak moze .
Wiec czasami spojrz tez jesli bedziesz mial ochote na moje zadanka
6 lip 19:50
unknown: pudło....)
6 lip 20:27
5-latek: To jednak nie znalazlem
Ajtka 
Jakas malutka podpowiedz
6 lip 20:29
unknown: małolat !
6 lip 20:40
Mila:

2) AB ∩ CD i ABUCD to mają być odcinki, czy pólproste?
AB
→ ∩ CD
→ i AB
→UCD
→
6 lip 20:49
5-latek: Tak wlasnie pisal do mnie albo
Ajtek albo
J 
Jeszce jedna licealistka tak do mnie pisala . Byla to
Eta
Wiec to Ty
Eta jestes

Pozdrawiam i
6 lip 20:51
5-latek:
Milu To maja byc polproste
6 lip 20:52
unknown: pudło...
6 lip 20:54
Mila:
1) AB→ ∩ CD→AC− odcinek
i AB→U CD→ prosta AC
Resztę Ty napisz.
6 lip 20:57
zawodus: AB
→ ∩ CD
→ −−−− odcinek AC
AB
→ ∪ CD
→ −−− cała prosta
Teraz wyciągnij wnioski
6 lip 20:58
Mila:
unknown, co jest źle?
6 lip 20:58
5-latek: Zaraz to sobie napiszse w zeszycie
Milu tu chodzi o to z eunknown to nie jest Ajtek ja nie trafilem
do drugiego
czesc wspolna to odcinek DB natomiast suma to prosta AC
Do trzeciego
czesc wspolna to odcinek CD a suma to prosta AB
6 lip 21:09
Mila:

2) AC− odcinek
prosta AC ( inaczej też można ją nazwać)
3)
AC −odcinek
prosta
4)
AB
→∩ CD
→=Φ
m− dana prosta
AB
→U CD
→=m\{AC}
5)AB
→∩ CD
→AC odcinek
AB
→U CD
→= prosta
6 lip 21:24
5-latek: Jutro sie nad tym dobrze zastanowie(gdzie ja zrobilem blad ) i to przeanalizuje
Na razie dziekuje
6 lip 21:32
5-latek: Juz wiem gdzie blad robilem
Pomieszalem zwroty .
6 lip 21:40
Mila:
Dobranoc
6 lip 23:34
5-latek: Dobranoc
Milu
7 lip 16:09