Zadanie z egzaminu
Grzesiek: 4∫∫(x2+y2)e[−(x2+y2)]dxdy D: x2+y2=25
6 lip 14:31
Ada:

x = rcosα
y = rsinα
x
2+y
2 = r
2
r∊(0,5)
α∊(0,2π)
J = r
I = 4 ∫
02π dα ∫
05 r
2 e
−r2 r dr
r
2 = t
2rdr = dt
Całki są niezależne (jedna zależy tylko od kąta, druga tylko od promienia) można je więc liczyć
niezależnie.
∫
02π dα = α]
02π = 2π
| | 1 | |
I = 8π ∫025 |
| t e−t dt = 4π ∫025 t e−t dt |
| | 2 | |
Całkując przez części: (pisane z pamięci polecam sprawdzić)
I = 4π [−te
−t − e
−t ]
025 = ...
6 lip 15:27
Karol: mam pytanie, skąd tam się wzięło r2 e−r2 r dr? dlaczego nie jest r2 e−r2 dr
6 lip 15:31
Krzysiek: A czy rozwiązaniem tego nie jest 0?
Mamy do czynienia z okręgiem a nie kołem...
6 lip 15:33
Ada: Jeżeli nie jest to błąd w zapisie, to tak.
Karol
za x2+y2 = r2, e−(x2+y2) = e−r2 przemnażam to jeszcze przez Jakobian przejścia (bo
zamieniam zmienne).
6 lip 15:41