pek polprostych
5-latek:

Pękiem polprostych nazywamy zbior wszystkich poplprostych o wspolnym poczatku (wierzcholek
pęku)
czy dwa pęki o roznych wierzcholkach maja wspolne polproste
Wiec nie beda mialy wspolnych polprostych(bo dwie polproste z pęku A i B nie polacza sie w
linie prosta
Na zielono zaznaczylem linie przechodzaca przez wierzcholki pękow (ale to tez nie bedzie
polprosta tylko prosta przechodzaca przez dwa punkty A i B
Wiec czy dobrze rozumuje
6 lip 20:47
zawodus: Wg mnie półprostej nie mają (zawsze inne początki), ale to nie prawda, że dwa pęki prostych nie
mogą mieć tej samej prostej
6 lip 20:54
5-latek: czesc
zawodus 
Mam najpierw do Ciebie pytanie (bo zapomne sie zapytac potem)
czy TY studiujesz we Wroclawiu i w ktorym kierunku od Wroclawia mieszkas (moze w kierumku
Kłodzka ?
Ja teraz pytam o peki polprostych ( nie prostych )
Peki prostych maja wspolma prosta (jest to prosta przechodzaca przez wierzcholki pekow .
6 lip 21:00
...:
1. Pęk półprostych narysowałeś źle (wychodzą z punktu a nie przechodzą przez niego)
6 lip 21:08
zawodus: cześć

To źle doczytałem. Muszę wziąć poprawkę, ale dopiero jutro.

Niestety nie studiuję we Wrocławiu (w zasadzie w środę kończę studia o ile się uda)
6 lip 21:09
Ada:

Tylko, że takich półprostych jest nieskończenie wiele, więc każda półprosta ma swojego
odpowiednika w drugą stronę, co na rysunku może tak wyglądać, ale patrz rysunek, przerywana
linia jest już
inną półprostą.
6 lip 21:13
5-latek:

czemu twierdzisz ze narysowalem zle
ja sugeruje sie twierdzeniem ktore mowi ze : Kazdy punkt prostej jest poczatkiem dwoch
poplprostych zawartych w tej prostej i wzajemnie sie uzupelniajacych .
A jak bys to narysowal inaczej ? Tak?
6 lip 21:18
5-latek: czyli dobrze napisalem ze dwa peki o roznych wierzcholkach nie beda mialy wspolnych polprostych
?
6 lip 21:25
MQ: Tak. Dobrze napisałeś.
6 lip 21:26
...:

Półprosta z A i półprosta z B ...są chyba dalej półprostą −

Identycznie w druga stronę
6 lip 21:35
MQ: Ale nie tą samą półprostą.
Po prostu półprosta czerwona zawiera się w półprostej zielonej.
6 lip 21:37