wzór na punkt okręgu
Jan_K: Potrzebuję wzór na Y punktu leżącego na danym okręgu przy czym znamy X tego punktu. Środek
okręgu nie leży w punkcie (0,0). Potrzebne mi to jest do kodu (c).
6 lip 13:00
AS: Czy chodzi o taki wzór?
y = b ± √r2 − (x − a)2 (a,b − współrzędne środka)
6 lip 13:15
asdf:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1468.html
x
2 + y
2 = r
2 dla S(a=0,b = 0)
(x−a)
2 + (y−b)
2 = r
2
z tego teraz wystarczy wyznaczyc y:
(y−b)
2 = r
2 − (x−a)
2
y
2 −2yb + b
2 = r
2 − (x−a)
2
y(y−2b) = r
2 − (x−a)
2 − b
2
z tego wykombinuj jak obliczyc y.
6 lip 13:41
razor: traktując y jako zmienną i resztę jako stałe otrzymujemy równanie kwadratowe
y
2 − 2yb + b
2 + (x−a)
2 − r
2 = 0
Δ = 4b
2 − 4(b
2+(x−a)
2 − r
2) = 4r
2 − 4(x−a)
2,
√Δ = 2
√r2 − (x−a)2
| | 2b±2√r2 − (x−a)2 | |
y = |
| = b±√r2 − (x−a)2 |
| | 2 | |
6 lip 14:05
Jan_K: A powiesz mi co oznaczają te potęgi z daszkiem?
6 lip 14:50
Jan_K: Ok już wszystko chyba wiem. Dzięki wszystkim za pomoc.
6 lip 14:52