matematykaszkolna.pl
pytanie asd: Witam, mam takie pytanko, bo trochę się pogubiłem. Moje pytanie dotyczy ciągów, otóż każdy ciąg jest zbieżny jest ograniczony, a jak się przedstawia sytuacja z ciągami rozbieżnymi, czy tez mogą być ograniczone Jeśli tak to trzeba to jakoś udowodnić ?
6 lip 23:42
asdf: http://pl.wikipedia.org/wiki/Granica_ci%C4%85gu "Ciągi mające granice nazywa się zbieżnymi, a pozostałe – rozbieżnymi. Do badania ciągów rozbieżnych stosuje się pojęcie granicy górnej i dolnej, czyli największej i najmniejszej spośród wszystkich granic jego podciągów zbieżnych. Ciąg liczb rzeczywistych jest zbieżny wtedy i tylko wtedy, gdy jego granice górna i dolna są sobie równe. Przydatne jest też pojęcie punktu skupienia. Jest ono uogólnieniem pojęcia granicy, bowiem każda granica jest punktem skupienia, ale nie na odwrót."
6 lip 23:55
asd: Dziękuje, akurat nie ogarniam matematycznego języka, gdzie pojawiają sie kwantyfikatory i rzadko korzystam z Wikipediiemotka
7 lip 00:04
Ada: Mogą być ograniczone. np ciąg an = (−1)n jest ograniczony od góry i od dołu, a jest rozbieżny. Ale to nie zawsze, bo ciąg bn = (−n)n nie ma granicy i nie jest ograniczony. To dotyczy ciągów, które nie mają granicy. Jeżeli ciąg ma granicę niewłaściwą {−,+} to jest nie ograniczony.
7 lip 00:20
asdf: kwantyfikatory są dwa, max 30 minut i rozumiesz (zapisz sobie kilka kwantyfikatorow, zacznij sobie tlumaczyc to na zdania), np. n ∊N 1r ∊ R: dla kazdej liczby n nalezacej do zbioru liczb naturalnych istnieje dokladnie jedna liczba nalezaca do zbioru liczb rzeczywistych itd..proste co?
7 lip 00:32
asd: Dzięki Wam wszystkim emotka
7 lip 00:35