logarytmy
tyu:
czy ktoś mógłby zobaczyć, czy ten wzór jest prawidłowo zapisany
| | m | |
logam bn = |
| logaab po lewej stronie jest podstawa am oraz bn |
| | n | |
tutaj
https://matematykaszkolna.pl/forum/255077.html Saizou podał mi go, ale z tego co on liczył
w poście z 18.34 to zgodnie ze wzorem powinno być inaczej
| | 1 | |
logax1 gdzie a=50,5 czyli m= |
| , n=1 |
| | 2 | |
| | 1 | |
natomiast u Saizou jest n= |
| , m=1 |
| | 2 | |
więc ten przykład obliczony przez
Saizou w
poście z 18.34 jest dobrze obliczony, ale wzór jest chyba źle podany
Piotr 10 początkowo też chyba pomylił się w podaniu wzoru, ale później go poprawił.
Mógłby mi ktoś podać prawidłowy wzór, który zastosował
Saizou w poście z 18.34