logarytmy równania
tyu:
log
5x + log
√5x + log
0,25x =5
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| = 5 u=logx5 |
| logx5 | | logx50,5 | | logx5−2 | |
nie wiem czy dobrze robię z tym z tym zostawieniem liczby pięć po prawej bez przekształcania w
logarytm i podstawieniem u=log
x5, bo nie wiem jak później wyliczyć u.
6 lip 18:15
Saizou :
tam na pewno jest log
0,25x

a nie przypadkiem log
0,2x ?
6 lip 18:27
Piotr 10: Na pewno dobrze przepisany, bo nie mogę zrobić
6 lip 18:28
6 lip 18:31
Saizou : możesz zastosować wzór
| | 1 | |
logp{5}x=log51/2x= |
| log5x=2log5x |
| | | |
| | 1 | | 1 | |
log1/25x=log5−2x= |
| log5x=− |
| log5x |
| | −2 | | 2 | |
a dalej podziałaj sam/ sama xd
6 lip 18:34
Piotr 10: To sprawa banalna:
| | 1 | | 1 | |
log5(x)+ |
| log5(x) − |
| log5(x)=5 |
| | 2 | | 2 | |
Korzystam ze wzoru:
6 lip 18:36
Piotr 10: Sorry na odwrót:
...=logxb (ya)
6 lip 18:38
Saizou :
Piotrze
| | 1 | |
log√5x=log51/2x= |
| log 5x=2log 5x  |
| | 1/2 | |
6 lip 18:39
Piotr 10: Dobra, znikam

( bez komentarza )
6 lip 18:39
tyu: spróbuję zastosować ten wzór, którego oczywiście w tablicach maturalnych nie ma. Dziękuję za
pomoc. Mam jeszcze pytanie.
| | √2 | |
Czy x=2−3/2 to to samo co x= |
| bo jakoś nie mogę tego przekształcić, chyba że |
| | 4 | |
nie to jest ta sama liczba
| | 1 | |
Wiem, że x=2−3/2 = |
| |
| | 23/2 | |
6 lip 18:42
Piotr 10: Musisz ten wzór zapamiętać.Bardzo często się przydaję. Masz pewną część tego wzoru, zobacz w
tablicach. Dział ''Logarytmy''.
6 lip 18:45
john2: | | logcb | |
Możesz skorzystać też z |
| |
| | logca | |
| | log5x | |
log√5x = |
| itd. |
| | log5√5 | |
6 lip 18:45
Saizou :
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | √2 | |
x=2−3/2=( |
| )3/2= |
| = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 23/2 | | 2√23 | | √8 | | 2√2 | | 4 | |
6 lip 18:46
Kaja: | | 1 | | 1 | | 1*√2 | | √2 | |
tak, to samo |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 232 | | 2√2 | | 2√2*√2 | | 4 | |
6 lip 18:46
tyu: gdzieś w zeszycie spisałem sobie jak go ktoś w necie udowadniał, ale no w tablicach go nie ma.
| | √2 | |
A czy mógłbyś mi pokazać przekształcenie liczby x=2−3/2 to |
|  Proszę, bo to |
| | 4 | |
ostatnie zadanie przed zrobieniem sobie wolnego
6 lip 18:49
tyu: jest odpowiedź, dziękuję
6 lip 18:50
Piotr 10:
6 lip 18:57