czy ktoś jeszcze mi pomoże
michał: rozwiąż równanie sin2x − sinx cosx −2cos2x = 0
6 lip 15:25
ICSP: zauważ, że cosx = 0 nie spełnia tego równania. Możesz zatem bez straty rozwiązań podzielić to
równanie przez cos2x
6 lip 15:26
michał: dziękuję
6 lip 19:33
pigor: ..., lub tak : jest jest to tzw. równanie jednorodne, więc
niech
cosx= t*sinx, t∊R, to
sin
2x−tsin
2x−2t
2sin
2x=0 ⇔ −sin
2x(2t
2+t−1)=0 ⇔
⇔
(sinx=0 i cosx=1) v (2t2+t−1=0 i sinx= tcosx) ⇒
⇔ x∊∅ v 2t
2+2t−t−1=0 ⇔ 2t(t+1)−1(t+1)=0 ⇔ (t+1)(2t−1)=0 ⇔
⇔
t=−1 v t=12 ⇒ sinx= −cosx v sinx=
12cosx ⇒
⇒ tgx= −1 v tgx=
12 ⇔
x= arctg(−1) v x= arctg(12) . ...

albo rozpisz sobie dalej te rozwiązania jak cię uczono...
6 lip 20:05
michał: nie wiem jak dojść do wyniku który jest ;
x= π4 + kπ lub x = α + kπ , k należy do C gdzie α ≈ 16π45
6 lip 20:32
pigor: ...ja gdzieś się kopnąłem, ale to co poradził ci kolega
daje równanie (mnie takie powinno wyjść):
tg
2x−tgx−2=0 ⇔ tg
2x+tgx−2tgx−2=0 ⇔ tgx(tgx+1)−2(tgx+1)=0 ⇔
⇔
(tgx+1)(tgx−2)=0 ⇔
tgx= −1 v tgx= 2 , a więc teraz licz sobie
−−−−−−−−−−−−−−
jednak chyba zjadłeś znak minus przy swoim
π4 , a to drugie
α ≈
1645 π to inaczej x= arctg2 w radianach jakiś "mądry" program
wypluł ...
6 lip 20:48
ula:
cosx≠0 , dzielimy równanie obustronnie przez cos
2x
tg
2x−tgx−2=0 ⇒ (tgx+1)(tgx−2)=0 ⇒ tgx=−1 v tgx=2
| | π | | π | | 16π | |
x= |
| +k*π v x= α+k*π , k∊C i tgα=2 ⇒ α≈64o= 64o* |
| = |
| |
| | 4 | | 180 | | 45 | |
6 lip 20:53
ula:
Echch ...
π...
6 lip 20:54
pigor: ...no i ładnie znowu
ula , a może i...
η)
6 lip 20:56
pigor: ... ach wiedziałem

:
6 lip 20:57
ula:
6 lip 21:01
michał: rzeczywiście wynik to
x= 3π4 + kπ lub x = α + kπ k należy do C gdzie α ≈ 16π45 przepraszam za pomyłkę
ja to rozwiązałem tak
po podzieleniu
sin2x − sin x cosx −2 cos2x = 0 / : cos2x
tg2x − tgx −2 =0 podstawiam t = tgx
t2 − t −2 =0
Δ = 9
t= −1 lub t = 2 czyli tgx= −1 lub tgx = 2
czyli x= 3π4 + kπ nie wiem co zrobić z tgx = 2
6 lip 21:05
zawodus:
a
2−ab−2b
2=0
Δ=b
2+8b
2=9b
2
Czyli nasz równanie można "zwinąć" do
(sinx+cosx)(sinx−2cosx)=0

Dalej to łatwo
6 lip 21:06
michał: dziękuję jeszcze raz
zrobilem następny przykład proszę o sprawdzenie
cos2x + 4 cosxsinx + 3 sin2x = 0
cosx ≠ 0
cos2x + 4 cosxsinx + 3 sin2x =0 / : cos2x
1 + 4 tg x + 3 tg2x =0
podstawiam t = tgx
1+ 4t + 3 t2 =0
Δ = 4
t =−1 lub t =− 13
tgx= −1 lub t=− 13
czli x= − 14π lub x = − 13 ⇒ x= α+ kπ ⇒ α ≈ −180 ⇒ α = − 180 = − π10
6 lip 21:38