Rózniczka 2 rzedu
adrel: Pytanie o równanie różniczkowe mam tak
yj=C1cosx+C2sinx
r(x)=3sin2x
yp=Asin2x+Bcos2x i własnie odnosnie tego yp moje pytanie
kiedy bym zwiększa stopień wielomianu ?
np jakbym miał yo=Asinx+Bcosx to bym zwiększał?
6 lip 13:26
adrel: yp*
6 lip 13:32
adrel:
6 lip 15:28
Krzysiek: jeżeli przewidywane rozwiązanie zawiera się w jednorodnym to 'dokładasz' 'x'
dla yo
A=C1,B=C2 −czyli inne oznaczenie stałych widać że zawiera się to w rozwiązaniu jednorodnym.
6 lip 15:30
adrel: Czyli dobrze zapisałem to yp?
6 lip 15:46
Krzysiek: tak
6 lip 16:24