zadanie
asd: Witam, mam takie zadanko, naszkicowałem wykres funkcji, oczywiście funkcja posiada punkt
stacjonarny, ale nie potrafię tego uzasadnić. Znam definicję punktu stacjonarnego, jest to
punkt w którym pierwsza pochodna przyjmuje wartość zero. Proszę o pomoc.
http://zapodaj.net/6c2dd3c10eb47.png.html
6 lip 22:21
Maslanek: x=1 jest punktem stacjonarnym, bo tam f'(x)=0 zgodnie z definicją
6 lip 22:28
asd: Ok, dziękuje
6 lip 22:31
Janek191:
f(x) = ( x + 1)2 = x2 + 2x + 1
f'(x) = 2 x + 2 = 0 ⇔ x = − 1
Dla x < − 1 jest f'( x) < 0 f ↘
Dla x > − 1 jest f '(x) > 0 f ↗
oraz
f '' (x) = 2 > 0 dla x ∊ ℛ