Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt A
Ewelina: Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt A i prostopadłej do prostej l:
A(2, −5, 3)
nie mogę rozwiązać tego przykładu gdyż czegoś mi brakuje. Da się obliczyć wektor szukanej
prostej gdy te dwie proste się nie przecinają? Pomoże ktoś?
6 lip 15:07
Ewelina: :(
6 lip 15:22
Krzysiek: takich prostych będzie nieskończenie wiele...
wybierz dowolny wektor prostopadły do prostej 'l'
6 lip 15:25
Ewelina: w rozw. mam jeden wynik.. i dlatego się zastanawiam. A jak taki dowolny wektor wyznaczyć? Nie
mogę przecież założyć że się przecinają bo punkt A może znajdować się poniżej prostej l. (a
tylko tak potrafie wyznaczyc wektor) mogłabym prosić o wyjaśnienie? Z góry bardzo dziękuje
6 lip 15:29
Krzysiek: skorzystaj z iloczynu skalarnego i ze zbioru rozwiązań wybierz jeden wektor(bo otrzymasz
nieskończenie wiele)
6 lip 15:31
Ewelina: tak tak, aby wektory byly prostopadle to iloczyn musi być równy zero. Robię tak, ale nic mi nie
wychodzi..... nie ma o co się zaczepić. Jak to rozwiązać?
6 lip 15:34
Krzysiek: no znaleźć rozwiązanie równania:
[3,−2,1]◯[a,b,c]=0
i znajdź takie 'a','b','c' ...dowolne i koniec zadania
6 lip 15:40
Ewelina: a co z punktem A? nie można go przeciez pominąć
6 lip 15:45
Ewelina: :(
6 lip 16:21
Krzysiek: no i nie pomijasz go.. punkt masz dany więc
l1:(x,y,z)=A+[a,b,c]t
6 lip 16:22
Ewelina: nie rozumiem tego. ja mam w odpowiedziach zapisane w postaci kanonicznej. Robilam "od tylu"
zgadza sie iloczyn skalarny, ale nie wiem jak dojsc do tych trzech liczb z odp.
6 lip 16:35
Krzysiek: a czy nie napisałem wyżej,że jest więcej rozwiązań niż jedno? więc nie musisz mieć dokłądnie
tych samych trzech liczb (a,b,c) co w odpowiedzi...
6 lip 16:36
Mila:
Możesz znaleźć rzut punktu A na daną prostą.
l: x=−5+3t
y=−2t
z=1+t
P=(−5+3t,−2t,1+t) , t∊R, P∊l
AP
→⊥[3,−2,1]⇔
[3t−7,−2t+5,t−2]◯[3,−1,1]=0
stąd
| | 33 | | 33 | | 33 | |
AP→=[3* |
| −7,−2* |
| +5, |
| −2] wektor kierunkowy szukanej prostej |
| | 14 | | 14 | | 14 | |
| | 33 | | 33 | | 33 | |
14*AP→=14*[3* |
| −7,−2* |
| +5, |
| −2] |
| | 14 | | 14 | | 14 | |
14*AP
→=[99−98,−66+70, 33−28]=[1,4,5]
6 lip 16:51
6 lip 18:16
Mila:
Tak, wektory:
| | 1 | | 4 | | 5 | |
[1,4,5], [ |
| , |
| , |
| ] są równoległe. |
| | 14 | | 14 | | 14 | |
6 lip 18:31