matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 6.5.2018
Zadania
Odp.
1
Pola:
Podzbiory dla których nie zachodzi.
1
olaa:
√
2
2
√
3
2
6
123:
:::rysunek::: Oblicz promień okręgu opisanego na trapezie, którego promień okręgu wpisanego ma 2√2, jedna
3
Artxle:
Hej, jutro pisze maturę i przeglądam właśnie wzory których nie ma w tablicach i natknelam się na nierównośc między średnia arytmetyczna i kwadratowa. Jak użyć tego w zadaniach dowodowych?
4
Spongebob:
Siema, wie ktoś gdzie znajdę oficjalne odpowiedzi/schemat punktowania do czerwcowej matury z 2015 roku matematyka poziom rozszerzony
2
Plumbum:
Dla jakiej wartości parametru a pierwiastek równania jest większy od 1/2? 2(x+a)=a+1
3
lelele:
π
sinα + cosα =
√
2
sin(α+
)
4
Pomógłby mi ktoś wyprowadzić tę lewą stronę?
3
Aleks:
Cześć. Pomoże ktoś? Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt prostokątny ABC o kącie prostym przy wierzchołku C.
2
stefan:
Wykaż, że dla dowolnych liczb nieujemnych a i b, takich, że a
2
+ b
2
= 4, zachodzi nierówność
ab
≤
√
2
− 1
a+b+2
10
maugo:
:::rysunek::: Trójkąt ABC jest równoramienny, a odcinki AD i CD są równej długości. Wyznacz kąty tego
0
Karo:
Proszę o pomoc krok po kroku. Wyznaczyć przedział zbieżności szeregu potęgowego ∑(x−1)
n
/nln
2
n (przedział szeregu od n=2 do
∞
)
4
xyz:
Cześć. Napotkałam taką całkę do rozwiązania i mam jakieś zaćmienie umysłu, bo nie wiem jak to zacząć:
1
kuba:
Rozwinąć w szereg maclaurina:
2
JB:
W sklepie są cztery kasy. w drugiej jest o połowę mniej pieniędzy niż w trzeciej, w trzeciej 4 razy więcej niż w pierwszej, a w czwartej o połowę więcej niż w drugiej. Ile razy więcej
0
ssa:
Niech M, L będą dwiema transformacjami liniowymi z przestrzeni wektorowej V do V. Zakładając że L o M = M o L udowodnij że:
0
Jddv:
Witam, Bardzo proszę o przykład jakiegoś sygnału okresowego typu x(n+N). Jest mi on potrzebny w
4
Kweszczon:
Hej!
9
Sylwia:
Dla jakich wartości parametru a funkcja f(x) = ax3 +(3−2a)x2 − 4x + 3 jest rosnąca tylko w przedziale <1/3 ; 2> ?
1
..:
Mam dane x i y , mam wprowadzić taką funkcję z excela, typu log itp. aby moje x i y osiągnęły dla R
2
=0,99.
5
nick:
Każdy z sześciu skazanych ma być osadzony w jednym z trzech zakładów karnych. Na ile sposobów można rozmieścić skazanych w tych trzech zakładach karnych?
12
123:
Niech ABCD będzie kwadratem. Zakreślono okrąg o środku B i promieniu |AB|. Następnie poprowadzono okrąg leżący wewnątrz kwadratu ABCD, styczny do boków AD i DC i zewnętrznie
5
nick:
log
2
6
2 − log
2
6
3
7
ja:
(n
2
+2/2n
2
+1)
n
2
0
Lisek:
Dana jest relacja R⊂ZxZ, xRy⇔4|x−y. Czy jest ona relacją równoważności? Jeśli tak, to wyznacz klasyabstrakcji i zbiór ilorazowy względem relacji R.
4
shirori:
Punkt P leży wewnątrz trójkąta o wierzchołkach A=(6,0), B=(0,4), C=(0,0). Oznaczmy przez PAC obraz punktu P w symetrii osiowej względem prostej AC, a przez PBC obraz punktu P w symetrii
2
Jagoda:
Znajdz wzor funkcji kwadratowej y=ax
2
+bx+c o ktorej wiadomo ze osiaga y min = 2 dla x=−3 oraz do funkcji nalezy punkt P (0,5)
6
polo:
Proszę o pomoc z tymi zadankami:
14
Janek191:
xyzu
1
Agata:
(sinx)'=cosx potrzebuje dowodu tej pochodnej : )
7
SEKS INSTRUKTOR:
Ekstremum funkcji dwoch zmiennych
1
Krzysiekmatura:
80−2x+100−4x+6x
≥
3
√
(80−2x)(100−4x)(6x)
3
60≥
3
√
(80−2x)(100−4x)(6x)
60
3
≥(80−2x)(100−4x)(6x)
11
Anna:
9
√
0,008
169
* log
5
0,0016
liczbę
przedstaw w postaci potęgi
1
25
−85
3
o podstawie 0,2 i zakoduj cyfry jej wykładnika
3
Jacek :
Punkt E dzieli przekatne trapezu ABCD o dluzszej podstawie AB w stosunku 3:1. Ile razy obwod trojkata ABE jest wiekszy od pola CDE.
17
Krzysiekmatura:
Jak się oblicza kąt między ścianami
5
klaudia:
ile to sin15
8
nati:
jakie są wzory vieta tylko te do szescianu? bo widziałam 2 różne opcje. Np. x
1
+ x
2
+ x
3
=−a i drugą: x
1
+ x
2
+ x
3
= −
b
a
5
polo:
:::rysunek::: DH || CB i |AD|=|DB|
3
KML:
Zbdaja przebieg zmiennosci funkcji y=x−4arctgx
7
Adaa:
Jak policzyć
5
ja:
granica ciągu 3/n − 10/
√
n
8
Anna:
oblicz ile jest liczb parzystych dwudziestocyfrowych o sumie cyfr równej 3 zakoduj cyfry setek dziesiątek i jedności otrzymanego wyniku
8
SEKS INSTRUKTOR:
Ekstremum funkcji dwóch zmiennych f(x,y) = x
3
+3xy
2
−51x−24y
8
sushi:
jakiś własny wkład w to zadanie ?
0
Moc:
Niech ABC bedzie trójkątem równobocznym o boku a.Punkt M jest takim punktem ze MS=d gdzie S jest punktem przecięcia środowych trójkata ABC. Wykaż że pole trójkata zbudowanego z odcinków
3
Plumbum:
Dany jest trójkąt ABC. Na boku BC wybrano punkt D tak, że ∡CAD = ∡ABC i AE jest dwusieczną ∡DAB. Udowodnij, że AC = CE
8
KKK:
Proszę o pomoc. Zbadaj zbieżność szeregu ∑(
n
√
5
−1)
1
aniaaaa:
Proszę o pomoc i o fajne wytłumaczenie krok po kroku,
10
Karo:
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania krok po kroku.Oblicz całkę niewłaściwą w granicach całkowania od 1 do
∞
∫1/xlnx
4
Piotrek:
1. Sprowadz do najprostszej postaci |π−3|+|π−4| 2. Jaką liczbą jest liczba
√
11+
√
72
+
√
11−
√
72
5
Kweszczon:
Hej,
1
Wykaz ze:
Wykaz ze
4
Anna:
zbiorem wartości funkcji f(x) = x + x
2
+ x
3
+ x
4
+... jest przedział '
5
Jakup:
Suma wszystkich współczynników wielomianu w(x) stopnia co najmniej drugiego jest równa 6, a suma współczynników przy zmiennej w potędze nieparzystej równa jest sumie współczynników przy