Gdzie mam błąd?
123:

Oblicz promień okręgu opisanego na trapezie, którego promień okręgu wpisanego ma 2√2, jedna
podstawa jest 2 razy dłuższa od drugiej i wiedząc, że na tym trapezie da się opisać okrąg
Moje obliczenia
r=2√2, więc 2r=4√2=h
Dalej: 3a=2x, więc x=3/2a
Z pitagorasa:
(a/2)
2+(4√2)
2=(3/2a)
2
a=4
Czy promień okręgu opisanego na trapezie nie jest połową przeciwprostokątnej trójkąta ABC,
czyli 4?
6 maj 23:20
Blee:
nie promień okręgu opisanego na trapezie nie musi być równy połowie przeciwprostokątnej
trójkąta ABC (bo niby skąd informacja że tenże trójkąt jest prostokątny ?)
6 maj 23:55
Eta:

Promień okręgu R opisanego na trapezie jest równy promieniowi okręgu opisanego
na trójkącie ABD
1/ z warunku wpisania okręgu w trapez c+c=6a ⇒ c=3a
to w ΔAED z tw. Pitagorasa : 8a
2=4r
2 ⇒ ..... a=2
i z tw. Pitagorasa w ΔEBD : d
2=...........
i z tw. sinusów w ΔABD
6 maj 23:57
Eta:
I co? dokończyłeś?
Teraz to już idź do spania!
Powodzenia na maturze
7 maj 00:18
123: Kontynuacja obliczeń dla potomnych

sina=4√2/6=2√2/3
6
2+(4√2)
2=|BD|
2
|BD|=2√17
2R=2√17*3/2√2=3√34/2
R=3√34/4
Bardzo dziękuję za pomoc Pani Eto i za wskazówkę Pani Blee.
Ja posiedzę pewnie do 4, ale matura dopiero w środę

Bardzo dziękuję za pomoc i życzenia powodzenia
7 maj 00:40
Eta:
Blee −− to Pan ( wielki Pan
7 maj 00:42
123: *Panie Blee
7 maj 00:46