przszę o rozwiązanie
Anna: oblicz ile jest liczb parzystych dwudziestocyfrowych o sumie cyfr równej 3 zakoduj cyfry setek
dziesiątek i jedności otrzymanego wyniku
6 maj 14:31
sushi:
jakie masz warianty ?
6 maj 14:34
Anna:
3 = 1+1+1
3= 1+2
3 = 2+1
3 = 3+0
6 maj 14:54
sushi:
to teraz liczymy
dla wariantu "3=3+0" ile masz takich możliwości ?
6 maj 14:57
Anna: czyli
1 +18 +18+18 = 55
6 maj 15:09
sushi:
gdzie się tak śpieszysz...
6 maj 15:11
sushi:
30000000000.............0 jest tylko jedna możliwość
6 maj 15:11
Eta:
3|00....0|0 −− 1 liczba
| | 18! | |
2|10....0|0 −− |
| = 18 liczb |
| | 17! | |
1|20....0|0 −− 18 liczb
1|00....0|2 −− 1 liczba
| | 18! | |
1|110..0|0 −− |
| = 9*17=153 liczby |
| | 2!*16! | |
Razem mamy : ....... 191 takich liczb
========
6 maj 15:33
Anna: dziękuję bardzo
6 maj 16:25