proszę o rozwiązanie
Anna: | | 9√0,008169 * log50,0016 | |
liczbę |
| przedstaw w postaci potęgi |
| | 125−853 | |
o podstawie 0,2 i zakoduj cyfry jej wykładnika
6 maj 16:39
Sushi:
A sama nic
6 maj 16:57
Anna: obliczyłam ten pierwiastek i wynik jego to
9√0,008169 = (0,2)
1693
log
50,0016 = −4 nie wie jak zamienić
6 maj 17:16
Sushi:
Na razie zajmij się (0.2) z licznika i mianownika
6 maj 17:19
Sushi:
I czy logarytm jest dobrze przepisany
6 maj 17:21
Anna: logarytm jest dobrze napisany
a jeżeli wykonam
(0,2)1693 : (0,2)1703 = (0,2)6773
6 maj 17:46
Sushi:
169+170=339 a nie 677
6 maj 17:56
Sushi:
Obstawiam, że nie stosujesz nawiasów i logarytm jest w wykładniku tego pierwiastka
6 maj 17:57
Anna: słusznie przy dzieleniu się pomyliłam
ale pierwiastek i logarytm w liczniku jest zapisany jako iloczyn
(0,2)113
6 maj 18:03
Anna: jeżeli wykonam działanie to wynik
(0,2)113*(−(2)2)
6 maj 18:07
Sushi:
To zadanie jest błędnie sformułowane, bo „−4” nie zamienisz na (0.2)x
6 maj 18:08
Anna: tak też myślałam
dziękuję bardzo
6 maj 18:15