Zadanie z Planimetrii
123: Niech ABCD będzie kwadratem. Zakreślono okrąg o środku B i promieniu |AB|. Następnie
poprowadzono okrąg leżący wewnątrz kwadratu ABCD, styczny do boków AD i DC i zewnętrznie
styczny do okręgu o środku B. Wyznacz promień małego okręgu.
Proszę o wskazówki, co w jakiej kolejności powinienem liczyć. Z góry dziękuję.
6 maj 19:19
iteRacj@:

AD − przekątna kwadratu
AD − jest sumą boku kwadratu, jego promienia i przekątnej kwadratu o boku r
6 maj 19:27
iteRacj@: * poprawka BD
6 maj 19:44
123: Rozumiem |BD|=a+r+r√2
Tylko wynik musi wyjść: 3−2√2
6 maj 19:44
iteRacj@: czy |AB|=1?
6 maj 19:45
123: Przepraszam, |AB|(3−2√2)
6 maj 19:46
123: Jeszcze dopytam, jak uzależnić r od a?
Coś w stylu:
a=x+r
i podstawianie?
6 maj 19:52
iteRacj@:
taki właśnie jest wynik:
|AB|=a
√2a−a=r+
√2r
a(
√2−1)=r(
√2+1)
teraz tylko usuń niewymierność z mianownika
6 maj 19:53
iteRacj@:
r jest powiązane z a w równaniu
√2a=a+r+√2r
6 maj 19:55
123: Rozumiem, bardzo Panu dziękuję:
√2−1/√2+1*√2−1/√2−1=(√2−1)2
6 maj 19:58
iteRacj@: dobrze, że wszystko jest jasne
(a panem nie jestem

)
6 maj 20:03
123: Przepraszam, to jeszcze raz Pani dziękuję
6 maj 20:04
iteRacj@:
6 maj 20:05