Matma
Adaa: Jak policzyć
(√2−√3)2 ?
T.j. pierwiastek z 2 − pierwiastek z 3 pod tym pierwszym pierwiastkiem
6 maj 15:08
sushi:
zapisz to czytelniej
6 maj 15:10
etui: sushi Ciekawe jak to ty zapiszesz czytelniej!?
6 maj 15:15
Godzio: Kwadrat na pierwiastku drugiego stopnia usuwa ten pierwiastek, stąd odp. to 2 − √3
6 maj 15:17
iteRacj@:
ja czytelniej nie umiem...
√4>√3 ⇒ 2−√3>0
[√2−(√3)]2=|2−√3|=2−√3
6 maj 15:19
sushi:
6 maj 15:19
Godzio:
iteRacj@,
√x2 to x, bo z założenia x nieujemny. Natomiast
√x2 = |x|
6 maj 15:20
iteRacj@:
racja, racja
6 maj 15:25