matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyprowadzenie sumy
lelele:
π
sinα + cosα =
√
2
sin(α+
)
4
Pomógłby mi ktoś wyprowadzić tę lewą stronę?
6 maj 21:52
lelele:
Przepraszam, prawą...
6 maj 21:58
iteRacj@:
π
cos α = sin(
+α)
2
π
sinα + cosα = sinα + sin(
+α)
2
i dalej wzór na sumę sinusów...
6 maj 22:09
Mila:
1
1
L=sinα+cosα=
√
2
*(
sinα+
{cosα})=
√
2
√
2
π
π
=
√
2
*(sinα*cos
+sin
*cosα)=
4
4
π
=
√
2
*sin(α+
)=P
4
==================
6 maj 22:23