matura
Kacper:
No maturka tuż tuż, to może i zadanka?
1. Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o wysokości długości h i kącie o
mierze 2α między sąsiednimi ścianami bocznymi ostrosłupa.
| | |AB| | | 2+√2−√3 | |
2. Kąt ostry BAD równoległoboku ABCD ma miarę 30o, oraz |
| = |
| . |
| | |AD| | | 2 | |
Dwusieczna kąta wypukłego ADC przecina bok AB w punkcie E. Uzasadnij, że w czworokąt
EBCD można wpisać okrąg.
6 maj 16:22
Mila:
Witaj
Kacper, co słychać u Ciebie, rzadko się udzielasz na forum
6 maj 19:26
Benny: Jakiś dziwny wynik dostałem w tym 1.
| | 4h3sin4α | |
V= |
| |
| | 3[1+2sin2α−sin4α] | |
6 maj 19:52
Krzysiekmatura: Jak się oblicza kąt między ścianami
6 maj 19:57
PW: Najpierw "jak się rysuje kąt między ściamami", czyli jaka jest definicja.
6 maj 20:00
Benny: Kacper masz wynik do tego zadania?
6 maj 20:02
Szczeniak: Rysujesz wysokości ścian bocznych będącymi przystającymi trójkątami równoramiennymi, padające
na wspólną krawędź sąsiednich ścian bocznych
6 maj 20:53
Mila:

1)
Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o wysokości długości h
i kącie o mierze 2α między sąsiednimi ścianami bocznymi ostrosłupa.
Rozw.
|AC|=2d
|OC|=d=|OB|,
DE⊥SC, EB⊥SC, OE⊥SC,
| | d | |
1) W ΔEOB: tgα= |
| ⇔d=e*tgα⇔ (*) e=d*ctgα |
| | e | |
|EC|
2=d
2−e
2=d
2−d
2ctg
2α⇔|EC|=d*
√1−ctg2α
2)
ΔSEO∼ΔCEO⇔
| e | | EC | | e | | d*√1−ctg2α | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ (**) e=h*√1−ctg2α |
| h | | OC | | h | | d | |
3) Z(*) i (**)
| | 1 | | 1 | | 4h2*(1−ctg2α) | |
PABCD= |
| (2d)2= |
| * |
| =2h2*(tg2α−1) |
| | 2 | | 2 | | ctg2α | |
4)
==============
6 maj 21:00
Eta:

1/ rysunek zgodny z treścią zadania
z warunku wpisania okręgu w czworokąt
należy wykazać,że d+b=c+b+c czyli wykazać,że
d=2c
ΔAED równoramienny −−− dlaczego?
to |AE|=|AD|=b
z tw. cosinusów w ΔAED: .......... d
2=b
2(2−
√3)
to
d= b*√2−√3
| | b+c | | √2−√3 | |
z treści zadania: |
| = |
| ⇒ ........... 2c=b√2−√3 |
| | b | | 2 | |
zatem d=2c
c.n.w
6 maj 21:27
Kacper:
Cześć
Mila 
sporo się zmienia w życiu i czasu brak żeby zaglądać na forum.
Przy okazji wynik poprawny

Pozmieniało się widzę, skoro zadanka liczą już tylko osoby, które nie są maturzystami
6 maj 21:34
Saizou :
To ja też dorzucę swoje 3 grosze. Zadanie choć nie jest maturalne, ale jest ciekawe.
Poczta na Wyspie Zagadkowej wprowadziła pewne ograniczenia związane z przesyłkami i nie
przyjmuje do wysyłki paczek dłuższych niż 1 metr; firmy kurierskie akurat strajkują. Pan
Fletowski chce przesłać pilnie swój cenny flet o długości 1 metr i 30 centymetrów. Czy
istnieje możliwość przesłania fletu?
6 maj 21:57
Krzysiekmatura: nie
6 maj 22:18
KWR: Zalezy jaki flet
jesli poprzeczny to np firmy YAMAHA jesdt rozkladany wiec istnieje
6 maj 22:21
Jack: na podstawie to chyba zadania typu
x2 + 4x − 5 > 0
6 maj 22:24
inż. Hugo:

Powodzenia jutro
6 maj 22:40
inż. Hugo: @Jacek
16+20 = 36 delta
x1 = (−4 −6 )/2
x2 = (−4+6)/2

Z moich czasów PR
Ciąg geometryczny (an) ma 100 wyrazów i są one liczbami dodatnimi.
Suma wszystkich wyrazów o numerach nieparzystych jest
sto razy większa od sumy wszystkich wyrazów numerach parzystych
oraz loga
1 + loga2 + loga
3 + .... + loga
100 = 100, oblicz a
1
6 maj 22:50
Spongebob: E, to autoportret?
6 maj 22:55
Metis:
7 maj 01:43
Hugo: Hugo byl tak zesresowany ze mu wlosy deba stanely
7 maj 08:37
SuSu:
Mila
| | 2 | | 1 | |
Mi wyszła objętość V= |
| h3(tg |
| α−1) |
| | 3 | | 2 | |
A to pewnie dlatego ze mam kąt α miedzy sąsiednimi ściamami bocznymi
5 sie 16:46