wzory
nati: jakie są wzory vieta tylko te do szescianu? bo widziałam 2 różne opcje. Np. x1 + x2 + x3=−a
i drugą: x1 + x2 + x3= − ba
które są poprawne?
6 maj 15:45
ICSP: obie.
Zależy od tego jak wygląda wielomian.
6 maj 15:47
sushi:
to sobie wyprowadź:
a(x−x1)(x−x2)(x−x3)=
i przyrównaj z:
ax3+bx2+cx+d
6 maj 15:49
nati: to znaczy
6 maj 15:49
ICSP: pierwsza jest dla unormowanego w postaci w(x) = x3 + ax2 + bx + c
druga jest dla dowolnego : w(x) = ax3 + bx2 + cx + d ( a \neq 0)
6 maj 15:51
nati: a czy mogę uzyc tej drugiej postaci w przypadku kiedy przy x
3 bedzie 1
6 maj 16:17
ICSP: Możesz.
6 maj 16:19
nati: jesli tak to nie powinno być −b w tym przypaku ? a=1 więc ......= −
ba czyli
| | b | |
.....= − |
|  ? |
| | 1 | |
6 maj 16:30
ICSP: Jeżeli w drugim przyjmiesz a = 1 to dostajesz x1 + x2 + x3 = − b
6 maj 16:33