Wyznacz klasy abstrakcji i zbiór ilorazowy
Lisek: Dana jest relacja R⊂ZxZ, xRy⇔4|x−y. Czy jest ona relacją równoważności? Jeśli tak, to wyznacz
klasyabstrakcji i zbiór ilorazowy względem relacji R.
Sprawdziłam już zwrotność, symetryczność i przechodniość i relacja jest relacją równoważności.
Jednak nie do końca rozumiem czym są klasy abstrakcji i zbiór ilorazowy. Z informacji które
znalazłam w internecie wnioskuję, że klasy abstrakcji są 4: ||x||={4n, n∊N}, ||x||={4n+1,
n∊N}, ||x||={4n+2, n∊N}, ||x||={4n+3, n∊N}. Największy problem w tym, że kompletnie nie wiem
jak zabrać się za zbiór ilorazowy.
6 maj 18:42