Ekstremum funkcji dwóch zmiennych
SEKS INSTRUKTOR: Ekstremum funkcji dwóch zmiennych
f(x,y) = x3 +3xy2−51x−24y
df/dx = 3x2+3y2−51
df/dy= 6xy−24
No i obie pochodne przyrównuję do zera i rozwiązuję układ równań:
3x2+3y2−51 =0
6xy−24 =0
tyle, że z niego wychodzi mi, że (x+y)2 = 25
czyli
x+y = 5 v x+y=−5
x = 5−y v x=−5−y
czyli są dwie możliwości na x, podstawiam to do równania
6xy −24 =0
czyli
1O
liczę dla x = 5−y
6*(5−y) *y −24 =0
−6y2+30y−24=0 / :6
−y{2) −5y −6 = 0
y1= 1, y2 =4
i znów wstawiam to do pierwszego
czyli już z tego warunku mam 2 punkty tj P1=(4,1) P2=(1,4)
Z tego wnioskuję, że z kolejnego przypadku (kiedy x = −5−y) dostanę kolejne dwa punkty, w sumie
będą 4.
I te wszystkie punkty później muszę wprowadzić do macierzy. Co zaś po tym zrobić?
6 maj 14:28
zombi: Musisz policzyć drugie pochodne f''xx, f''xy, f''yx, f''yy. Tworzysz następnie
macierz
[f''xx f''xy]
[f''yx f''yy] i liczysz jej wyznacznik dla punktów, które ci wyszły jako podejrzane o
ekstremum.
Następnie badasz znak tego wyznacznika.
6 maj 14:33
zombi: Dodatni jest ekstremum, ujemny nie ma, zero nie rozstrzyga.
6 maj 14:34
SEKS INSTRUKTOR: no tak, to wiem
chodziło mi głownie o to, czy mam podstawić wszystkie te 4 punkty czy jak, ale już przeliczyłem
i wyszło

Dzięki!
6 maj 14:37
SEKS INSTRUKTOR: trochę upierdliwy przykład, bo pierwszy na liście zadań a już troche było liczenia
6 maj 14:37
SEKS INSTRUKTOR: A jak to jest z f`xy i f`yx, one zawsze wychodzą takie same i można tam wstawić f`xy po prostu
w obu miejscahc?
6 maj 14:41
SEKS INSTRUKTOR: Wyszły mi poza tym punkty:
(4,1)
(1,4)
(−2,−3)
(−3,−2)
No i wolfram mówi, że maksimum w (4,1), a w (1,4) minimum, ale dla (1,4) wyznacznik macierzy
wychodzi tam ujemny
bo macierz mam taką
6x 6y
6y 6x
6 maj 14:43
zombi: Co do równości pochodnych mieszanych, to tw. Schwarza bodajże mówi, że pochodne mieszane są
równe w jakimś punkcie jeśli funkcja ma drugie pochodne ciągłe, jest klasy C2
6 maj 14:55
SEKS INSTRUKTOR: w wiekszosci przykladow jakie liczę, to pochodne wychodzą takie same, ale dla pewności lepiej w
sumie liczyć je oddzielnie
6 maj 14:58