Geometria płaska, problem
polo:

DH || CB i |AD|=|DB|
Dlaczego z tych dwóch powyższych warunków wynika, że |AH|=|HC|?
6 maj 15:44
polo: bump
6 maj 16:56
iteRacj@:
wpisz treść zadania, bo z rysunku niewiele wiadomo
6 maj 17:04
polo: Dany jest trójkąt ABC, którego boki spełniają nierówność |AB|>|AC|>|BC|. Przez wierzchołek C
trójkąta ABC przeprowadzoną prostą k, która tworzy z bokami BC i AC takie same kąty. Na
prostej AB i k wybrano odpowiednio po dwa punkty D i E oraz F i G takie, że |AD|=|BD|, CE⊥AB,
BF⊥k, DG || BC.
Uzasadnij, że na czworokącie DEFG można opisać okrąg (to zrobiłem) oraz, że AG⊥k.
6 maj 17:27
iteRacj@:
Dlaczego z tych dwóch powyższych warunków wynika, że |AH|=|HC|?
| | 1 | |
z podobieństwa ΔABC i ΔAHD (kbk) wynika, że |AH|= |
| |AC| |
| | 2 | |
a z tego już |AH|=|HC|
6 maj 19:19
polo: @iteRacj@
Wielkie dzięki
6 maj 20:47