Ekstremum funkcji, którego argumenty spełniają warunek
SEKS INSTRUKTOR: Ekstremum funkcji dwoch zmiennych
Znajdź ekstrema funkcji:
f(x,y) = x2+y2
których argument spełnia warunek 3x+2y=6
Jak się za to zabrać?
f`x = 2x
f`y = 2y
2x=0
2y=0
więc punkt to P=(0,0)
f`xx = 2
f`yy = 2
f`xy =2
f`yx = 2
Macierz wychodzi
2 2
2 2
wyznacznik jej 0
No i co z tym zrobić?
Prosze o pomoc
6 maj 17:16
Kacper:
Prościej wyznaczyć y=... i zrobić z tego funkcję jednej zmiennej.
6 maj 17:20
SEKS INSTRUKTOR: Ale jak to, wyznaczyć y? Bo nie do końca rozumiem jak miałoby to zostać zrobione
6 maj 17:22
SEKS INSTRUKTOR: Chyba, że mówimy o warunku, wtedy byłoby to y=−3/2x+3
Ale co mi to daje?
6 maj 17:22
Kacper:
f(x,y)=x2+y2 przy warunku 3x+2y=6, zatem
g(x)=x2+(3−1.5x)2 i szukasz ekstremów funkcji g.
6 maj 17:27
SEKS INSTRUKTOR: łooo, to tak, po prostu wyliczam z warunku jendą zmienną i wstawiam do głównego równania
funkcji dwóch zmiennych i tworzy się funkcja jednej zmiennej
6 maj 17:38
SEKS INSTRUKTOR: super! Dzięki za pkmoc!
6 maj 17:38
SEKS INSTRUKTOR: Czyli ekstremum funkcji jednej zmiennej jest również ekstremum funkcji f(x,y)?
bo jakby nie patrzeć, z tego co obliczyłem, mam wartość x = 18/13, a ekstremum funkcji dwóch
zmiennych ma dwie współrzędne, czyli w tym momencie będzie to (x, f(x)) ? Czy inaczej?
6 maj 17:56