Stereometria
Aleks: Cześć. Pomoże ktoś?
Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt prostokątny ABC o kącie prostym przy wierzchołku C.
Każda krawędź boczna ostrosłupa ma długość 7. Ściana ASC jest nachylona do płaszczyzny
podstawy pod kątem o mierze 45, a ściana BSC pod kątem o mierze 60. Oblicz pole przekroju
ostrosłupa ABCS płaszczyzną zawierającą krawędź CS i wysokość ostrosłupa.
Jak ostatecznie ma wyglądać rysunek? Z tw. o ostrosłupach wychodzi, że spodek wysokości ma
leżeć na przeciwprostokątnej trójkąta w podstawie, ale wtedy tworzą mi się jakieś
sprzeczności..
6 maj 21:47
Aleks: ?
6 maj 22:26
Eta:

Spodek wysokości D pokrywa się ześrodkiem okręgu opisanego na podstawie
| | 1 | |
P(przekroju)=P(ΔCDS)= |
| *3H*R , R−−dł. promienia okręgu opisanego na podstawie |
| | 2 | |
..........
z tw Pitagorasa w trójkątach
CED i CFD
R
2=(3H)
2+b
2 i R
2= (H
√3)
2+a
2 i R
2+(3H)
2=7
2
i w podstawie 4R
2=4a
2+4b
2 ⇒ R
2=a
2+b
2
...........................
Odp: P=7
√3
=============
6 maj 23:32
Eta:
I co Aleks ?
7 maj 00:17
Aleks: Na początku miałem tak samo, ale potem zrezygnowałem. Skoro |DS| jest wysokością, to trójkąt
ABS jest prostopadły do podstawy, to czy czasem wtedy trójkąt ASC nie jest prostokątny? Bo
jeśli
jest to |AS|=|CS|=7, to jest sprzeczność
7 maj 12:44
Wwo: Czym jest ten zielony i pomarańczowy odcinek ?
27 mar 09:41
27 mar 11:26
Wwo: Widać, ale chodzi mi o to czy są to środkowe czy wysokości ? Bo w ostroslupie punkt przecięcia
tych prostych wyznacza spodek wysokości.
27 mar 17:47
promując_geogebrę:

Są to i środkowe i wysokości poprowadzone na boki AC i BC.
27 mar 18:17
promując_geogebrę: Odpowiednio w trójkątach ΔADC i ΔBDC.
27 mar 18:19
Wwo: Ale czy wysokością na bok AC nie jest BC i na odwrót?
27 mar 19:00
promując_geogebrę:
Tak, dlatego ta uwaga, że są to środkowe i wysokości poprowadzone
na boki AC i BC w trójkątach ΔADC i ΔBDC.
27 mar 22:32
Wwo: Rozumiem, ale w takim razie jak przeciętny człowiek może wpaść na pomysł by poprowadzić
środkową na bok AB i z powstałych dwóch trójkątów również poprowadzić środkowe ? Bez których
notabene nie zrobiloby się tego zadania.
28 mar 14:33
ite:
Te środkowe to skutek wcześniejszych ustaleń.
Najpierw zauważamy, że każda krawędź boczna ostrosłupa ma długość 7.
↓
Ściany boczne są trójkątami równoramiennymi.
Spodek wysokości D pokrywa się ze środkiem okręgu opisanego na podstawie (to co napisała
Eta 23:32).
↓
Narysowanie ΔADC i ΔBDC (rzuty ścian bocznych) i zauważenie, że też są trójkątami
równoramiennymi o bokach R, zaznaczenie w nich tego zielonego i pomarańczowego odcinka.
29 mar 09:38