matematykaszkolna.pl
Stereometria Aleks: Cześć. Pomoże ktoś? Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt prostokątny ABC o kącie prostym przy wierzchołku C. Każda krawędź boczna ostrosłupa ma długość 7. Ściana ASC jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem o mierze 45, a ściana BSC pod kątem o mierze 60. Oblicz pole przekroju ostrosłupa ABCS płaszczyzną zawierającą krawędź CS i wysokość ostrosłupa. Jak ostatecznie ma wyglądać rysunek? Z tw. o ostrosłupach wychodzi, że spodek wysokości ma leżeć na przeciwprostokątnej trójkąta w podstawie, ale wtedy tworzą mi się jakieś sprzeczności..
6 maj 21:47
Aleks: ?
6 maj 22:26
Eta: rysunek Spodek wysokości D pokrywa się ześrodkiem okręgu opisanego na podstawie
 1 
P(przekroju)=P(ΔCDS)=

*3H*R , R−−dł. promienia okręgu opisanego na podstawie
 2 
.......... z tw Pitagorasa w trójkątach CED i CFD R2=(3H)2+b2 i R2= (H3)2+a2 i R2+(3H)2=72 i w podstawie 4R2=4a2+4b2 ⇒ R2=a2+b2 ........................... Odp: P=73 =============
6 maj 23:32
Eta: I co Aleks ?
7 maj 00:17
Aleks: Na początku miałem tak samo, ale potem zrezygnowałem. Skoro |DS| jest wysokością, to trójkąt ABS jest prostopadły do podstawy, to czy czasem wtedy trójkąt ASC nie jest prostokątny? Bo jeśli jest to |AS|=|CS|=7, to jest sprzeczność
7 maj 12:44
Wwo: Czym jest ten zielony i pomarańczowy odcinek ?
27 mar 09:41
promując_geogebrę: tutaj to widać https://www.geogebra.org/classic/sd596mej
27 mar 11:26
Wwo: Widać, ale chodzi mi o to czy są to środkowe czy wysokości ? Bo w ostroslupie punkt przecięcia tych prostych wyznacza spodek wysokości.
27 mar 17:47
promując_geogebrę: rysunekSą to i środkowe i wysokości poprowadzone na boki AC i BC.
27 mar 18:17
promując_geogebrę: Odpowiednio w trójkątach ΔADC i ΔBDC.
27 mar 18:19
Wwo: Ale czy wysokością na bok AC nie jest BC i na odwrót?
27 mar 19:00
promując_geogebrę: Tak, dlatego ta uwaga, że są to środkowe i wysokości poprowadzone na boki AC i BC w trójkątach ΔADC i ΔBDC.
27 mar 22:32
Wwo: Rozumiem, ale w takim razie jak przeciętny człowiek może wpaść na pomysł by poprowadzić środkową na bok AB i z powstałych dwóch trójkątów również poprowadzić środkowe ? Bez których notabene nie zrobiloby się tego zadania.
28 mar 14:33
ite: Te środkowe to skutek wcześniejszych ustaleń. Najpierw zauważamy, że każda krawędź boczna ostrosłupa ma długość 7. ↓ Ściany boczne są trójkątami równoramiennymi. Spodek wysokości D pokrywa się ze środkiem okręgu opisanego na podstawie (to co napisała Eta 23:32). ↓ Narysowanie ΔADC i ΔBDC (rzuty ścian bocznych) i zauważenie, że też są trójkątami równoramiennymi o bokach R, zaznaczenie w nich tego zielonego i pomarańczowego odcinka.
29 mar 09:38