Problem z rozwiązaniami zadań
polo: Proszę o pomoc z tymi zadankami:
2)
https://matematykaszkolna.pl/forum/371419.html
Tutaj nie mam pojęcia skąd wzięły się te 4 równania
1) b = a*q
4
2) a1(1+q) = 4
3) a1(1+q)*q
2 = 36 −> q
2 = 9 −> q = +/− 3
4) czyli b = 81a
Wyjaśniłby ktoś skąd się to wzięło? Byłbym bardzo wdzięczny
6 maj 17:57
PW: 1) Zrób sobie ilustrację, to pomoże zrozumieć, że rozwiązujący korzysta z podobieństwa
trójkątów (inaczej mówiąc wyznacza na dwa sposoby tangens kąta nachylenia prostej
przechodzącej przez C).
6 maj 18:16
polo: @PW
Dzięki za pomoc w tym zadanku, ale jeszcze mam pytanie do samej równości. Czemu wynika z niej,
że ab=−1?
6 maj 18:32
PW: Cóż, rozwiązujący jest mistrzem i pewne rzeczy są dla niego oczywiste. W tym wypadku trzeba
dokonać przekształcenia
a−b nie jest zerem, a więc
ab=−1
Oczywiście jest to łatwe, ale mało kto wpadnie na to, że taki wniosek za chwilę można
wykorzystać
6 maj 19:15
polo: @PW
Jeszcze raz wielkie dzięki

A można jeszcze jakieś rady odnośnie dwóch pozostałych pytań?
6 maj 19:25
polo: bump ktoś jeszcze pomoże?
6 maj 20:46
iteRacj@:
zadanie 2/
x1 + x2 = 4
x3 + x4 = 36
a = x1*x2
b = x3*x4
1) dlaczego b = a*q4 ?
b = x3*x4=x1*q2*x2*q2=x1*x2*q4=a*q4
2) a1(1+q) = 4?
a1=a=x1
x1 + x2 = 4 a + a*q = 4 a(1 +q) = 4
3) a1(1+q)*q2 = 36 ?
a1(1 +q) =x1 + x2 = 4
a1(1+q)*q2 =(x1 + x2)*q2=x3 + x4 = 36
a czwarte to wyliczenie z poprzednich
6 maj 21:38
polo: @iteRacj@
Serdeczne dzięki

Ktoś ma jeszcze pomysły co do zadanka ostatniego?
7 maj 19:34
iteRacj@:

R − promień okręgu opisanego na podstawie ostrosłupa
β=180
o−α/2−α/2=180
o−α
z tw.sinusów dla ΔAOC
może
=== jako autor dać znać, czy akurat w ten sposób było liczone ?
7 maj 20:32