ciąg geometryczny, zadanie z parametrem
zdesperowana: Wyznacz wszystkie wartości a,b ∊R dla których równanie x2−4x+a=0 ma dwa
rożne pierwiastki x1,x2 oraz równanie x2 − 36x+b=0 ma dwa różne pierwiastki x3, x4 takie,
że ciąg (x1,x2,x3,x4) jest ciągiem geometrycznym.
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak to rozwiązać?
12 mar 18:53
Blee:
ze wzoru Viete'a
a = x1*x2 −> wiemy, że x1 + x2 = 4
b = x3*x4 −> wiemy, że x3 + x4 = 36
Δ1 = 16 − 4a −> a < 4
Δ2 = 362 − 4b = 4( 4*81 − b) −> b < 324
skoro mają być ciągiem geometrycznym to:
1) b = a*q4
2) a1(1+q) = 4
3) a1(1+q)*q2 = 36 −> q2 = 9 −> q = +/− 3
4) czyli b = 81a
niech q = 3
a1(1+3) = 4 −> a1 = 1
a2 = 3
a3 = 9
a4 = 27
niech q = −3
a1(1−3) = 4 −> a1 = −2
a2 = 6
a3 = −18
a4 = 54
12 mar 19:03
zdesperowana: a skąd wiemy, że x1 + x2 = 4?
12 mar 19:15
Krzysiek60: no wlasnie ze wzorow Vietea
12 mar 19:16
zdesperowana: a no tak sorry, już skumałam. Dziękuję ci bardzo za pomoc
12 mar 19:17