matura zadanie
Piotr: Dzień dobry,
mam problem z zadaniem o treści:
Wyznacz dlugosc najkrotszego odcinka AB przechodzacego przez punkt C=(0,1), ktorego konce
naleza do wykresu funkcji y=x
2.
Z góry dziękuję za pomoc
29 gru 17:22
jc:
A=(a,a2), B=(b,b2), a≠b
(a2−1)/a = (b2−1)/b ⇔ ab=−1
d2=(a−b)2+(a2−b2)2 = (a+1/a)2 + (a2−1/a2)2
Szukaj minimum...
29 gru 17:36
jc:
(a+1/a)2 + (a2−1/a2)2 ≥ 4, przy czym równość zachodzi tylko dla a=1 lub a=−1.
29 gru 17:43
jc:
d2 = (a+1/a)2 + (...)2 ≥ (a+1/a)2 ≥ 4,
przy czym równość zachodzi tylko dla a=1 lub a=−1.
29 gru 17:50