Geometria w przestrzeni, zadanie na dowodzenie, ostrosłup
Avia: Hej wszystkim! Ja tutaj w ważnej sprawie pewnego zadanka które w ogóle nie chce mi wyjść.
Podstawą ostrosłupa ABCD jest trójkąt równoramienny ABC o ramionach długości
AB=AC=a i kącie między ramionami α. Krawędzie AD, BD, CD nachylone są do podstawy pod
kątem β. Wykaż, że objętość tego ostrosłupa jest równa 1/6a3 *sin α/2 *tgβ.
Czy znalazłaby się dobra duszyczka, która dałaby radę to rozwiązać?
12 mar 18:44
===:
Skoro wszystkie krawędzie boczne nachylone są pod takim samym kątem to znaczy, że
spodek wysokości ostrosłupa jest środkiem okręgu opisanego na trójkącie będącym podstawą.
| | a*sinα/2 | |
R= |
| zaś h=Rtgβ |
| | sinα | |
| | 1 | | 1 | | a*sinα/2 | |
i ostatecznie V= |
| * |
| a2sinα* |
| *tgβ |
| | 3 | | 2 | | sinα | |
12 mar 19:17
Avia: Nie pomyślałam tym! A ja twierdzeniami sin i cos się męczyłam. Wielkie dzięki!
12 mar 19:26
===:
Duuuuża rośnij
12 mar 19:35