Udowodnienie że A,C,B leza na jednej prostej
shirori: Punkt P leży wewnątrz trójkąta o wierzchołkach A=(6,0), B=(0,4), C=(0,0). Oznaczmy przez PAC
obraz punktu P w symetrii osiowej względem prostej AC, a przez PBC obraz punktu P w symetrii
osiowej względem prostej BC. Uzasadnij, że punkty PAC, C i PBC leżą na jednej prostej.
Zrobilam rysunek, ale jak to udowodnić?
W sensie C jest zawsze 0,0 ; A to −6;0 ; B 0,−4 leza na tej samej, ale czy rysunek wystarczy?
6 maj 18:24
iteRacj@:
Nie, rysunek nie jest tu dowodem.
Te trzy punkty PAC, C i PBC są współliniowe, jeśli odlegość dwóch skrajnych (PAC i PBC) jest
równa sumie odległości sąsiednich (od PAC do C i od C do PBC). Ustal współrzędne obrazów
punktu B w obu symetriach osiowych. Oblicz odległości między punktami PAC, C i PBC.
6 maj 19:03
Mila:

P=(p,q)
P
1=P
ac=(p,−q)
P
2=P
bc=(−p,q)
C=(0,0)
Prosta przechodząca przez C(0,0) ma wzór
y=m*x
Sprawdzamy czy punty P
1,P
2,C leżą na jednej prostej
| | q | |
y=(− |
| )*(−p)=q⇔P2 lezy na prostej CP1 |
| | p | |
6 maj 19:22
shirori: Super dziekuje!
Tak cos czulam ze za latwo.. xd
6 maj 19:28
Mila:
6 maj 20:05