całka niewłaściwa
Karo: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania krok po kroku.Oblicz całkę niewłaściwą w
granicach całkowania od 1 do ∞ ∫1/xlnx
6 maj 13:07
Blee:
1) liczysz całkę nieoznaczoną:
| | 1 | | dx | | dt | |
∫ |
| dx = // t = lnx ; dt = |
| // = ∫ |
| = ln t = ln (lnx) |
| | x*lnx | | x | | t | |
2) całkę nieoznaczoną zamieniasz na granicę całki oznaczonej:
| | 1 | | 1 | |
∫sup>1∞ ( |
| ) dx = lima−>∞ ∫1a ( |
| ) dx = |
| | x*lnx | | x*lnx | |
= lim
a−>∞ [ ln(lnx) ]
1a = lim
a−>∞ ln (ln a) − ln (ln 1) = ... dokończ samodzielnie
6 maj 13:17
6 maj 13:19
Karo: właśnie chodzi mi też o obliczenie tej granicy, bo mi coś nie chciało tam wyjść
6 maj 13:19
Blee:
cholera ... w sumie zapomniałem, że 1 też trza zamienić na granicę
więc będzie:
| | 1 | |
lima−>∞ ( limb−>1 ∫ba |
| dx)  |
| | x*lnx | |
6 maj 13:19
Blee:
granica +∞
6 maj 13:21
Karo: a tam w tym odejmowaniu wyjdzie ln∞ − ln0, Czy to nie będzie symbol nieoznaczony?
6 maj 13:22
Karo: Bardzo proszę, jeśli ktoś umie obliczyć tą granicę o rozpisanie tych obliczeń
6 maj 14:17
zombi: Ta całka jest rozbieżna. Podzielmy ją na przedziały
| | 1 | |
∫1+∞ |
| dx = ∫2+∞dx + ∫12dx |
| | x*lnx | |
Druga całka
Dla x∊[1,2] mamy lnx∊[0, ln2], czyli lnx ≤ ln2, a stąd
Szacujemy naszą całkę z dołu
| | dx | | dx | | dx | |
∫2+∞ |
| + ∫12 |
| ≤ ∫1+∞ |
| |
| | x*lnx | | x*ln2 | | x*lnx | |
Ale lewa strona dąży do nieskończoności, więc prawa również.
6 maj 14:51
Blee:
czyli masz:
+
∞ − (−
∞) = +
∞ +
∞ = +
∞
6 maj 15:34
Karo: Dziękuję bardzo, już rozumiem
6 maj 18:17