Całka nieoznaczona
xyz: Cześć. Napotkałam taką całkę do rozwiązania i mam jakieś zaćmienie umysłu, bo nie wiem jak to
zacząć:
| | 1 | |
∫ |
| . Ma ktos może jakiś pomysł  |
| | t2+t+1 | |
6 maj 21:29
xyz: Oczywiście zapomniałam dopisać dt.
6 maj 21:29
Mila:
| | 1 | | √3 | | √3 | |
[t+ |
| = |
| u, dt= |
| du] |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Działaj dalej
6 maj 21:33
xyz: Dzięki

Mam jeszcze taką całkę:
| | xearctgx | | xearctgx | |
∫ |
| dx =∫ |
| dx |
| | √(1+x2)3 | | √(1+x2)(1+x2) | |
| | x | | xearctgx | |
Próbowałam przez części ∫(earctgx)' |
| dx = |
| − |
| | √(1+x2) | | √(1+x2) | |
∫e
arctgx*(U{{x}{
√(1+x2)})' dx
i dalej się gubię. Czy jest na to jakiś lepszy pomysł?
| | 1 | |
Wiem też że (arsinhx)'= |
| , ale nie wiem jak to wykorzystać.. |
| | √1+x2 | |
7 maj 00:07
Adamm:
t=arctgx
| | 1 | |
∫tg(t)*et* |
| dt=∫tg(t)*et*√cos2(t)*dt= |
| | √1+tg(t)2 | |
=sgn(cost)*∫sin(t)*e
tdt=... itd.
7 maj 01:44
Mariusz:
Adam można było od razu przez części liczyć
Tutaj w całce ∫etsin(t)dt
dobór części nie ma znaczenia chociaż jeśli chcemy aby całka nam się zapętliła
musimy być w swoim wyborze konsekwentni
np
Dobór części nr I
Pierwsze całkowanie przez części
u = et dv = sin(t)dt
du = etdt v = −cos(t)dt
Drugie całkowanie przez części
u = et dv = cos(t)dt
du = etdt v = sin(t)dt
Dobór części nr II
Pierwsze całkowanie przez części
u = sin(t) dv = etdt
du = cos(t)dt v = et
Drugie całkowanie przez części
u = cos(t) dv = etdt
du = −sin(t)dt v = et
W całce bez podstawienia też dwa dobory części będą pasować
7 maj 03:59
Mariusz:
xyz twój dobór części był dobry
| | xearctgx | | xearctgx | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx |
| | √(1+x2)3 | | (1+x2)√1+x2 | |
| x | | | |
| earctgx−∫( |
| )earctgxdx |
| √1+x2 | | 1+x2 | |
| | x | | | |
= |
| earctgx−∫ |
| earctgxdx |
| | √1+x2 | | 1+x2 | |
| | x | | 1 | |
= |
| earctgx−∫ |
| earctgxdx |
| | √1+x2 | | (1+x2)√1+x2 | |
| | x | | 1 | |
= |
| earctgx−∫ |
| (earctgx)'dx |
| | √1+x2 | | √1+x2 | |
| | 1 | | | |
( |
| earctgx−∫ |
| earctgxdx) |
| | √1+x2 | | 1+x2 | |
| | xearctgx | | x | |
∫ |
| dx= |
| earctgx− |
| | (1+x2)√1+x2 | | √1+x2 | |
| | 1 | | x | |
( |
| earctgx+∫ |
| earctgxdx) |
| | √1+x2 | | (1+x2)√1+x2 | |
| | xearctgx | | x | | 1 | |
∫ |
| dx= |
| earctgx− |
| earctgx |
| | (1+x2)√1+x2 | | √1+x2 | | √1+x2 | |
| | xearctgx | |
−∫ |
| dx |
| | (1+x2)√1+x2 | |
| | xearctgx | | x | | 1 | |
2∫ |
| dx= |
| earctgx− |
| earctgx |
| | (1+x2)√1+x2 | | √1+x2 | | √1+x2 | |
| | xearctgx | | 1 | x−1 | |
∫ |
| dx= |
|
| earctgx |
| | (1+x2)√1+x2 | | 2 | √1+x2 | |
Gdybyś użyła następującego doboru części
to też byłby dobry
7 maj 04:27
Mariusz:
W wyniku jest jeszcze stała całkowania której zapomniałem dopisać
7 maj 04:29
Adamm: wydaje mi się że łatwiej jest podstawić, by potem nie pisać arctgx cały czas
7 maj 13:27
xyz: Nie przepadam za podstawieniami trygonometrycznymi, ale widocznie muszę je polubić

Dziękuję
bardzo
7 maj 17:07