Utrapienie wielomianowe:)
Jakup: Suma wszystkich współczynników wielomianu w(x) stopnia co najmniej drugiego jest równa 6, a
suma współczynników przy zmiennej w potędze nieparzystej równa jest sumie współczynników przy
zmiennej w potędze parzystej. Wyznacz resztę r(x) powstałą z dzielenia wielomianu przez
dwumian x2 − 1.
6 maj 09:43
Jakup: Ludzie, bardzo proszę o pomoc. Widziałem rozwiązanie do tego zadania i w teorii wiem jak to
zrobić.
Jedyne o co proszę to o sprostowanie tego co napiszę:
Niech w(x)=an xn+ a(n−1)
6 maj 09:46
Jakup: Nie ten przycisk wybaczcie

Reasumując:
Niech ten wielomian będzie w standardowej, definicyjnej postaci, a wyrazy wyglądają jak wyżej.
Jeżeli policzymy W(1) to otrzymamy sumę współczynników, wiadomo.
ALE jakim cudem W(−1)=0? Tak jest kiedy zrobimy założenie, że ostatni wyraz, czyli "wolny" też
jest równy 0.
A przecież nie robimy założeń "od czapy". Jak to jest? Czego nie widzę.
6 maj 09:49
Lech: Bez zalozenia ,ze ao = 0 , niech ao ≠ 0 , tez wychodzi ze W(−1) = 0 , sprawdz ! !
6 maj 09:53
Jakup: Dzięki Lechu, już widzę
6 maj 09:58
Lech: Wyraz wolny ao jest "parzystym wspolczynnikiem"
6 maj 10:00