ab | ||
≤ √2 − 1 | ||
a+b+2 |
a | b | |||
(1) ( | )2+( | )2=1, | ||
2 | 2 |
a | b | |||
=sinα i | =cosα. | |||
2 | 2 |
√2 | π | |||
(2) sinα≤ | , czyli α≤ | , | ||
2 | 4 |
√2 | ||
gdyż w równości (1) jeden ze składników musi być mniejszy lub równy ( | )2. | |
2 |
(2sinα)(2cosα) | 2sinαcosα | |||
= | = | |||
2sinα+2cosα+2 | sinα+cosα+1 |
(sinα+cosα)2−1 | (sinα+cosα+1)(sinα+cosα−1) | |||
= | = | = | ||
sinα+cosα+1 | sinα+cosα+1 |
π | ||
=sinα+cosα−1=√2sin(α+ | )−1≤√2.1−1, | |
4 |
π | ||
Ostatnia nierówność wynika z założenia (2) i monotoniczności funkcji sinus na [0, | ]: | |
2 |
π | π | π | π | |||||
sin(α+ | )≤sin( | + | )=sin | =1. | ||||
4 | 4 | 4 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |