matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyrażenia arytmetyczne
bluee:
Wykaż, że dla dowolnych liczb nieujemnych a i b i takich, że a
2
+b
2
=4, zachodzi nierówność
ab
≤
√
2
−1.
a+b+2
24 mar 14:13
ICSP:
(a+b)
2
− (a
2
+ b
2
)
(a+b)
2
− 4
(a+b+2)(a+b−2)
ab =
=
=
2
2
2
ab
(a+b − 2)(a + b + 2)
a + b − 2
L =
=
=
≤
a + b + 2
2(a + b + 2)
2
2
√
2
− 2
=
√
2
− 1 = P
2
https://matematykaszkolna.pl/forum/372279.html
24 mar 16:04
bluee:
a+b−2
2
√
2
−2
≤
2
2
Jak do tego doszedłeś?
25 mar 14:52
ICSP:
https://matematykaszkolna.pl/forum/372279.html
25 mar 14:56
bluee:
Już wiem. W pierwszej chwili nie zauważyłam linku.
Dzięki za pomoc.
25 mar 15:02