Wykaz ze
Kaparek13: Z: x,y∊R+
x2+y2=2
Wykaż, że x+y≤2
Proszę o pomoc
23 mar 16:26
Blee:
x
2 = 2 − y
2
x =
√2 − y2
f(x,y) = x+y =
√2−y2 + y = f(y)
f'(y) = 0 ⇔
√2−y2 = y ⇔ 2 − y
2 = y
2 ⇔ y
2 = 1 −> y = 1
ze szkicu wykresu dowiadujemy się, że dla y=1 mamy maksimum f(y)
i f(1) = 2
stąd x+y ≤ 2
23 mar 16:48
ite:
(x−y)2≥0
x2+y2−2xy≥0
x2+y2≥2xy //+x2+y2
2x2+2y2≥ x2+2xy+y2
2(x2+y2)≥ (x+y)2
2*2≥ (x+y)2
4≥(x+y)2
ponieważ x>0, y>0
to 2≥ x+y
23 mar 16:49
Adamm:
ta nierówność zachodzi ogólniej
x=√2cosα, y=√2sinα
√2cosα+√2sinα=2sin(α+π/4)≤2
23 mar 20:35
jc:
x, y ≥ 0, x2+y2=2
(x+y)2 ≤ (x+y)2+(x−y)2 = 2(x2+y2) = 4
x+y ≤ 2
23 mar 21:53