matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 25.10.2018
Zadania
Odp.
2
ADAM:
Może ktoś mi wytłumaczyć dlaczego ten szereg jest rozbieżny, skro liczę to na wszelkie sposoby i mi wychodzi, że jest zbieżny?
3
jc:
To definicje, więc trudno będzie wykazać.
e
it
− e
−it
sin t =
2i
e
it
+ e
−it
cos t =
2
1
kolumb323:
Inflacja w pierwszym półroczu wynosiła 12%, a w drugim półroczu 14%. Jaka była inflacja w skali roku?
2
Daria:
Uzadadnij ze liczba 10
2
0+10
1
9+10
1
8+10
1
7+...10
2
+10 jest podzielna przez 11 Pomóżcie jestem bezsilna
3
Małe Antyle:
Proszę o pomoc z zadaniem
1
Karo:
Piłeczki umieszczono w dwóch pudełkach. Wjednym pudełku są 4 piłeczki zielone, 3 białe i 1 czarna, w drugim – 2 piłeczki zielone, 1 biała i 5 czarnych. Z losowo wybranego pudełka
9
bezbutnik:
Dany jest kwadrat ABCD ktora ma wierzcholki o wspolrzednych A(1;1) C(6;4) Wyznacz B i D
3
Michał:
Hej
mam dwa pytanka jak wyliczyć granicę takich ślicznych przykładów:
1
Kraterek:
Jak to zrobić?
0
Ciekawa:
Udowodnij, że dla dowolnych formuł α i β podane formuły są tautologiami rachunku predykatów. ¬(∃x)α(x) ↔ (∀x)(¬α(x))
1
Klm156:
Jak rozwiązać taką nierówność? log
4x
2
(x
2
−6x+6)≤0
4
Karols32:
Dobry wieczór, mam tutaj przykład z nierówności logarytmicznych, nie potrafię go rozwiązać, może ktoś mi pomóc?
0
h:
n+1
jak obliczyć granicę ciągu
przy n dążącym do nieskończoności?
2
n
+2
5
Kraterek:
Jak rozwiązać coś takiego:
6
Natka:
Prosta x+y+2=0 jest symetralną odcinka AB. Wiedziąc, że A(−5,−3), wyznacz współrzędne punktu B jak sie za to zabrac? bardziej chodzi mi o konkretny i czytelny zapis tego zeby bylo wiadomo co
7
Dominik:
Gdzie robię błąd?
9
maciej:
Funkcja okreslona jest wzorem f(x) = (|2m−1|−3)x+5. Wyznacz wszystkie wartości parametru m należy do R, dla których funkcja f jest malejąca w R
0
Michał:
Dobry wieczór!
Potrzebuję pomocy drodzy forumowicze z granicami i badaniem monotoniczności. U{n}{
√
n
2
+1
9
REX:
Oblicz pole trójkąta ograniczonego prostą y=1/2x+3 i wykresem funkcji f:
3
Chemik:
y=|x
2
−2|x|−3|
2
Johnny:
Wyznacz wszystkie pary liczb zespolonych (w,z) takie, że:
w+z
|w|
2
+|z|
2
|
|
2
=
2
2
16
pheri:
Zapisz w prostszej postaci:
√
14−6
√
5
1
Walec:
Ile wynosi wyznacznik macierzy antysymetrycznej stopnia nieparzystego.?
7
Gambula;(:
1) (Z+i)
6
=i
4
8
aLA:
Dane jest funkcja g(x)=−x2+(2−k)x−2m i x należy do rzeczywistych Dobierz parametry k i m tak aby funkcja ta przyjmowała wartości niedodatnie w zbiorze
3
Kawka:
Z grupy 20 os (12 mężczyzn 8 kobiet) losuje 8 osób. Niech X oznacza liczę wylosowanych mężczyzn.
0
lenaa:
Doświadczenie polega na trzykrotnym rzucie sześcienną kostką. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że przynajmniej raz wypadnie szóstka, pod warunkiem
2
Walec:
b)Niech detA=a, detB=b, detC=c, abc ≠0. Oblicz det ((A
−1
B)
T
(2C)
−1
)
2
h:
Jak obliczyć granicę ciągu
n
√
1
2
+2
2
+...+n
2
? może być z 3 ciągów
3
Darek:
marek kto mi to objaśni: zadanie siedem
5
Dominik:
Ciąga dalszy problemów
4
WeraX:
Wyznaczyć okres podstawowy funkcji: y= |sinx| + |cosx|
1
Marcin:
Rozwiąż nierówność 3log
8
(x−2)−log
2
√
2x−1
≤0
2
?:
rozwiąż log
2
x+log
4
x+log
3
x=1
2
Darek:
ile to jest?
5
Blee:
:::rysunek:::
8
lenaa:
Ze zbioru czterocyfrowych liczb naturalnych losujemy jedną liczbę. Ile jest równe prawdopodobieństwo
3
lenaa:
Spośród wszystkich wierzchołków sześciokąta foremnego wybieramy losowo trzy wierzchołki. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że
17
lenaa:
Ze zbioru liczb naturalnych od 1 do 16 losujemy dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że jedna z wylosowanych liczb jest mniejsza od 8, a druga – większa od 11.
4
lenaa:
Spośród wszystkich trzycyfrowych liczb naturalnych, w których cyfry się nie powtarzają, losujemy jedną liczbę. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania
5
Olla:
Co oznacza ten zapis?
2
lenaa:
Piotr rzuca kostką do momentu, aż wyrzuci szóstkę. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że szóstka wypadnie dopiero przy szóstym rzucie?
37
Dominik:
Znaleźć miejsca geometryczne
6
lenaa:
Z talii 52 kart losujemy 13 kart. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia: a) wylosowano 6 kart koloru czarnego i 7 kart koloru czerwonego,
1
Marek:
(4x−y
2
)
2
= 16x
2
−8xy
2
+y
4
czy wynik jest dobrze?
2
wigle:
(z−1)
6
=(i−z)
6
jakies pomysly
20
Bleee:
A) tak
5
Karo:
Uczeń losowo wybiera odpowiedzi do dwóch zadań testowych. Wpierwszym zadaniu spośród czterech odpowiedzi jedna jest poprawna, a w drugim – spośród pięciu odpowiedzi dwie
5
WeraX:
Rozwiązać równania:
22
Adam:
A jakieś własne pomysły?