matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 24.8.2012
Zadania
Odp.
5
s:
Witam
Mam problem z funkcją y=f(k*x), k≠0
7
zadanie:
oblicz 2
4log
4
7
3
Olicha :
x
lg x
=100x
9
Olicha :
1
5−lg x
+
4
1+lg x
=3
2
asdf:
XAMPP Witam, miał już ktoś z Was problem z włączeniem tego programu? MySQL działa normalnie, ale
0
karol wielki:
Obliczyć
∫
k
e
x
(1−cos(y))dx − e
x
(y−sin(y))dy gdzie k jest ujemnie skierowanym brzegiem obszaru y≤1−x
2
, x ≥0 , y≥0
21
szklanka:
10
zadanie:
dla jakiego a funkcja y=(2a
−
1
+2)
x
jest rosnaca?
4
szklanka:
zadanie
4
szklanka:
A=<−6;−3>∪<3;6> i B=(−5;−1)∪(0;4)
2
Konkordia:
Zdarzenia losowe A i B są zawarte w przestrzeni Ω i A⊂B. Wiedząc, że p(A∩B)=0,3, oblicz P(A).
1
lote:
Mam wyliczyć ekstremum funkcji, niestety mam problem z wyliczeniem z pochodnych cząstkowych takiej funkcji:
2
Konkordia:
W poczekalni stoi sześć krzeseł. Na ile sposobów mogą na nich usiąść trzy osoby jeśli: a) mogą zająć dowolne miejsca
1
szklanka:
Ktoś to zacnie zrobił i mnie się podoba tylko nie wiem skąd ta −1 i +1 przy nawiasach
2
monia:
jak narysować taki wykres? : y
2
=6x prosze o pomoc
11
demo:
Wykaż, że jeśli p jest liczbą pierwszą większą od 3, to p
2
−1 jest liczbą podzielną przez 24.
2
Mati00721:
Suma kwadratów dwóch różnych miejsc zerowych funkcji kwadratowej f jest rowna 4, a suma ich odwrotnośći jest równa −
1
3
. Wyznacz wzór tej funkcji, jeśli f(0)=−12
1
Corba:
może mi ktoś podać wzór na obliczenie prawdopodobieństwa zdarzeń losowych
plisssss... nic z tego nie kumam....
1
Corba:
Poproszę o jakiś prosty przykład zdarzenia losowego......... to na poprawkę.....
2
Patryk:
Oto treść zadania. Znajdź pole obszaru ograniczonego osią Y, prostą Y=1 i krzywą o równaniu y=1/(1+e
(
−x)). Proszę
1
Corba:
1
szklanka:
słuchajcie kiedy stosujemy podstawienia chce wiedzieć jakie warunki muszą zajść, dam przykład: (n
2
+3+2)(n
2
+3n)+1
2
Asza:
Ile to jest a
√
2
− a = 6
5
Konkordia:
Oblicz miejsce zerowe funkcji W(x)=9x
4
−6x
2
+1
0
Jowita:
znaczy do matury
4
Jowita:
Popraqwka z matmy zdana dzieki wszystkim za poswiecony czas na tlumaczenie zadan
trzymajcie sie wroce tu za rok jak bd przygotowywal sie na poprawke
26
szklanka:
Wyznacz wszystkie trójki liczb pierwszych, których iloczyn jest pięciokrotnie większy od ich sumy.
1
ewelekx:
Rozwiąż równanie macierzowe
7
szklanka:
Znajdź
wszystkie
pary(p,q) liczb pierwszych, dla ktorych liczby 7p+q i pq+11 sa pierwsze.
0
ewelekx:
Wyznacz przynajmniej trzy pierwsze składniki (wyrazy) szeregu Fouriera dla funkcji
4
Miraclepl:
Punkt przecięcia hiperboli z prostą za pomocą układu równań?
2
emiliaa:
wykonaj dzialania na wielomianach
0
Natalia:
Hej mam problem z tym zadaniem , wyznaczyc wypuklosc wkleslosc oraz punkt przegiecia
1
emiliaa:
Rozwiaz rownania x*−25=0 x(x−7)=0 x*+6x−7=0 x*−3x+2=0
10
emiliaa:
Sporzadz wykres funkcji kwadratowej
13
Motul:
Witam ! Mam problem z zadaniem. Muszę umieć to robić a niestety mam dużo wątpliwości co do tego.
0
rupert:
Dziś w app store za darmo dostępna jest aplikacja do nauki matematyki Maths Study Cards (do 10
9
skierka:
Funkcja f(x) określona jest wzorem f(x) = 3x
2
+2x−5. Znajdź te argumenty, dla których funkcja f(x) przyjmuje większą wartość niż funkcja
3
afgan:
Mam problem z pochodną xe do potęgi 1/2x. Mogę prosic o pomoc w rozwiązaniu?
1
lolo:
Witam chciałbym prosić o rozwiązanie tego zadanie bo w ogóle nie wiem jak sie do tego zabrać ,znam rozwiązanie bo to zadanie jest z książki ale nie wiem jak im to wyszło , a treść jest
4
tech:
Czy myślicie, że jest możliwość nauczenia osoby podchodzącej do poprawki w poniedziałek w 4 klasie technikum całego materiału? Przeszła do mnie koleżanka z prośbą o pomoc, która nie umie
6
monia:
oblicz pole obszaru ograniczongo prostymi. (niebardzo wiem jak poprawnie oznaczyć granice całkowania proszę o pomoc)
1
monia:
oblicz pole obszaru ograniczongo prostymi. (niebardzo wiem jak poprawnie oznaczyć granice całkowania proszę o pomoc)
7
seg:
Rozwiązać równanie:
5
fhrh:
Mam do was pytanie nie związane bezpośrednio z wykonywaniem zadań. Jak wy przygotowaliście się i jak polecacie się zabrać za maturę rozszerzoną uczniowi 3 klasy liceum który nie ma wielkich
3
Pilne:
[(
4
3
)
−2
]
2
*(
4
3
)
6
:(
4
3
)
2
=
2
AS:
Kto chce,niech liczy. Zadanie 1
14
szklanka:
Udowodnij że suma dwóch kolejnych liczb nieparzystych jest liczbą parzystą
2
zyzio:
prosze o sprawdzenie:
3
felek:
ZADANIE OTWARTE Z CIĄGIEM Z MATURY POPRAWKOWEJ POWINNO WYJŚĆ 78 A NIE ŻADNE 100 COŚ... JEST EWIDENTNY BŁĄD, PONIEWAŻ r = 4 , a nie 6.
12
abc:
rozwiąż Ix−1I+Ix+3I=4 czy przedziały w których należy rozpisać to równanie to
2
Skan:
Czy mógłby mi ktoś pomóc z rozwiązaniem tego zadania i podpowiedzieć w którym dziale serwisu znajdę podobne zadania? Z góry dziękuję.
4
s:
Jak mam jakiś dowolny wzór redukcyjny, np. sin(90−α)=cosα, to rozumiem dowód,w którym wykorzystuje się rysunek w układzie współrzędnych i korzysta się z definicji, albo z wcześniej