Arytmetyka granic funkcji
Motul: Witam !
Mam problem z zadaniem. Muszę umieć to robić a niestety mam dużo wątpliwości co do tego.
Obliczyć to z twierdzeń o arytmetyce granic funkcji nie korzystając z reguły de l'Hospitala.
| | x3 + x2 + 2x + 2 | |
lim przy x zmierzającym do −1 |
| |
| | x3 − x2 + 4x +4 | |
I moje pytanie jest takie czy mam to obliczyć ze wzorów skróconego mnożenia, czy może za pomocą
pochodnych. Bo na początku wiem że sprawdzam czy jest to oznaczone czy nie. W necie wszędzie
szukam i raz tak raz tak zresztą tam są jakieś krótsze przykładny
24 sie 13:52
Timmy: Jaki masz symbol?
24 sie 13:54
Bogdan:
Jeśli nie popełniłeś błędu przy zapisywaniu tego zadania tutaj (myślę jednak, że
w mianowniku zmieniłeś jeden znak), to wstaw w miejsce x liczbę −1
24 sie 13:59
Motul: | | 0 | |
faktycznie tam w mianowniku powinno być − 4x+4. No i po podstawieniu −1 wychodzi |
| |
| | 6 | |
| | 0 | |
czyli |
| . I teraz powinienem to policzyć inaczej. Tylko nie wiem jakim sposobem bo |
| | 0 | |
patrze po przykładach to raz jest tak a raz tak.
24 sie 15:31
Timmy: | | 0 | | 0 | |
Twierdzisz, że |
| = |
| ? |
| | 6 | | 0 | |
24 sie 15:41
Motul: No nie wiem właśnie nie wiem jak się za to zabrać z matmy jestem zielony a muszę ogarnąć to
szybko.
24 sie 16:19
konrad: to nie jest to samo
| | 0 | |
jeżeli faktycznie wychodzi |
| no to wynik jest 0, proste |
| | 6 | |
24 sie 16:22
Motul: No wynik wychodzi 0. I muszę to dalej policzyć. I czy to mam zrobić tak że to mam uprościć i
podstawić za x −1 czy mam to zrobić przez pochodne.
24 sie 16:25
konrad: a czy nie powinno przypadkiem być x→1 zamiast x→−1 ? bo dla x→−1 nie trzeba z tym ułamkiem nic
| | 0 | |
robić i wychodzi właśnie |
| , natomiast przy x→1 wchodzi w mianowniku 0 i wtedy trzeba by |
| | 6 | |
upraszczać
24 sie 17:22
Motul: No właśnie tam jest x→ −1.
24 sie 17:57
konrad: to ciekawe, bo polecenie sugeruje, że powinien wyjść symbol nieoznaczony
ale w takim razie to wystarczy tylko podstawić −1 pod , obliczyć i koniec zadania
24 sie 18:00
Motul: No to ja nie wiem już

za prosty przykład wtedy wychodzi
24 sie 19:01
AS: Chyba prawidłowy zapis winien wyglądać
| x3 + x2 + 2*x + 2 | |
| = |
| x3 + x2 + 4*x + 4 | |
| x2*(x + 1) + 2*(x + 1) | |
| = |
| x2*(x + 1) + 4*(x + 1) | |
| (x + 1)*(x2 + 2) | | x2 + 2 | |
| = |
| |
| (x + 1)*(x2 + 4) | | x2 + 4 | |
24 sie 19:15
Motul: Okej to dzięki nie wiem w zadaniu musi być błąd.
24 sie 19:42
Basia:
nie musi; czasem najtrudniejsze okazują się zadania najprostsze
policz nie korzystając z reguły de l'Hospitala
| | x2−1 | | 0 | |
limx→ −1 |
| = |
| = 0 |
| | x2+1 | | 2 | |
i koniec
a ludzie kombinują nie wiadomo co i po co
25 sie 08:51